Rat rečima SAD i Kine zbog Tik-toka i Vičeta

Predsednik SAD Donald Tramp izdao je izvršnu naredbu kojom se na 45 dana zabranjuje rad popularnih kineskih aplikacija "Tik-tok" i "Vičet". Peking odluku Vašingtona nazvao "bezobzirnim hegemonističkim činom".

Tramp je poslovanje aplikacije za razmenu kratkih video-klipova prošle nedelje uslovio prodajom Tik-toka Majkrosoftu do 15. septembra i poručivši da Ministarstvo finansija SAD treba da dobije deo prihoda od te transakcije, što se ne navodi u tekstu naredbe.

U naredbi se ističe da Tik-tok kompanije "Bajt dens" automatski čuva velike količnine podataka svojih korisnika kao što su lokacija i istorija pretraga i pregleda što "potencijalno omogućava Kineskoj komunističkoj partiji da pristupi ličnim podacima građana SAD, sprovede industrijsku špijunažu, napravi dosijee koje može upotrebiti za ucenu pojedinaca".

Američki Senat u četvrtak je jednoglasno potvrdio zakon kojim se se zaposlenima u federalnim službama zabranjuje da koriste Tik-tok na službenim elektronskim uređajima.

Za "Vičet" koji služi za transfer novca između fizičkih lica navodi se da se zabranjuju sve transakcije sa vlasnikom platforme, komapnijom "Tensent".

Komapnija "Tik-tok" poručuje da "ostaje posvećena svojoj velikoj korisničkoj bazi u SAD".

"Tik-tok je omiljen među sto miliona Amerikanaca pošto je to  'dom zabave, samoizražavanja i povezanosti'", istakao je portparol kompanije Džoš Gartner u saopštenju, dodavši da će aplikacija biti tu "još mnogo narednih godina".

Iz Pekinga stižu oštre rekacije na Trampovu naredbu.

Šef kineske diplmatije nazvao je zabranu poslovanja Tik-toka i Vičeta u SAD "bezobzirnim hegemonističkim činom" i pozvao Vašington da "ne politizuje ekonomska pitanja i prestane da guši kompanije pod kojima pomenute aplikacije funkcionišu".

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво