Vašington naredio Pekingu da zatvori konzulat u Hjustonu

Sjedinjene Američke Države naredile su Kini da do petka zatvori konzulat u Hjustonu u Teksasu. Stejt department tvrdi da Kina, navodno, krade podatke iz američkih laboratorija za istraživanje vakcine protiv Kovida 19.

Tokom noći, u dvorištu konzulata osoblje je spaljivalo velike količine dokumenata, a vatra je bila tolika da su morali da intervenišu vatrogasci. Kina odluku Amerike naziva drskom i neosnovanom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin ocenio je potez američkih vlasti kao provokaciju kojom se krši međunarodno pravo, osnovne norme međunarodnih odnosa, ali i povelje konzularnog sporazuma između dve zemlje. 

"Amerika namerno sabotira naše odnose, što je nerazumno. Najoštrije osuđujemo ovaj potez i pozivamo Ameriku da povuče pogrešnu odluku, ili će Kina uzvratiti istom merom", upozorio je Vang.

Vlasti SAD podigle su u utorak optužnicu protiv dvojice kineskih državljana zbog navodnog hakovanja snabdevača SAD oružjem, naučnika koji se bave kovidom 19 i raznih kompanija širom sveta.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара