Na Crvenom trgu legendarni T-34 i JARS, na nebu Su-57

U Moskvi je održana Vojna parada povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na paradi su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije, a paradi je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Polaganje cveća na Spomenik neznanom junaku

Nakon prikaza naoružanja, visoke zvanice ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, polažu cveće i vence na Spomenik neznanom junaku.
Srdačan pozdrav Aleksandra Vučića i Sergeja Šojgua nakon parade (Foto: Pres služba Predsednika Srbije)

Tupoljevi, suhoji, migovi nad Kremljem

Na nebu nad Kremljem najpre su bili jurišni helikopteri, a zatim i remek-delo ruske avijacije "tupoljev 160".

Prikazan je i "iljušin 78" koji može da vrši punjenje letelica u vazduhu.

Slede "suhoji", avion pete generacije Su-57, "migovi 31" koji nose rakete "kinžal".

Usledio je i formacijski let akrogrupe Striži i Ruskih vitezova.

"Iljušin 78" i "tupoljev 160" (EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

JARS pred publikom

Prikazana je arktička verzija "pancira", obalski sistem "bal", a zatim i dugo očekivani ruski raketni sistem JARS.

Rakete JARS mogu nositi nuklearne bojeve glave, a imaju takve taktičko-tehničke karakteristike da ih je gotovo nemoguće oboriti.

JARS pred publikom (EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Prikazana raketna artiljerija

Među brojnim naoružanjem, prikazan je i novi "Tornado-S", dometa 120 kilometara, kao i "Iskander".

Na Crvenom trgu je i S-300, kao i Tor-M2, Buk-M3, višecevni bacač raketa "Tosočka".

Od T-34 do najnovijih oklopnih vozila

Nakon gardista, na Crvenom trgu zvanice su mogle videti čuveni sovjetski tenk 34, koji je u Drugom svetskom ratu pobedio nemački "pancir".

Na Crvenom trgu se brzo smenjuju i najnovija oklopna borbena vozila, armata, samohodna artiljerija...

Čuveni tenk T-34 (Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Srpski gardisti prodefilovali Crvenim trgom

Major Nenad Šćelović imao je čast da nosi zastavu Srbije na Crvenom trgu, a srpske gardiste pozdravio je i predsednik Aleksandar Vučić. 

Sedamdeset pet gardista Vojske Srbije pripremalo se oko 45 dana za paradu u Moskvi, a dve nedelje su bili u karantinskim uslovima.

Srpski gardisti prodefilovali Crvenim trgom

Putin: Put do pobede ispunjen žrtvama

Vladimir Putin je rekao da je slovenski narod podneo osnovni teret borbe protiv nacizma.

"Upravo je naš narod uspeo da savlada to strašno, fatalno zlo", rekao je Putin dodajući da se do pobede prošao put ispunjen žrtvama.

"Naša obaveza je da tu istinu čuvamo i predamo našoj deci, unucima i praunucima. Današnja parada je u znak svete istine, pokolenja pobednika", poručio je Putin.

Ukazao je da danas zajedno sa ruskim vojnicima, marširaju i predstavnici Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Srbije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Minut ćutanja na Crvenom trgu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u obraćanju prisutnima da se danas obeležava najgrandioznija pobeda.

"Danas se klanjamo uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, na sinove, kćeri, očeve, majke, dedove, muževe, žene, braću, sestre, drugove iz puka, rodbinu i prijatelje. Tugujemo za veteranima koji su nas već napustili. Proglašavam minut ćutanja", rekao je Putin, nakon čega je usledio minut tišine.

Vučić među visokim zvanicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je sa ostalim visokim zvanicama u Kremlj pola sata pred početak Vojne parade, a dočekao ga je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Crvenim trgom simbolično će prodefilovati i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije.

Paradi u Moskvi prisustvuje i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. 

Šojgu podneo izveštaj Putinu

Ministar odbrane Sergej Šojgu čestitao je vojnicima godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu. Njemu je podnet izveštaj o spremnosti za paradu:

"Druže ministre, odbrane trupe moskovskog garnizona u znak 75. godišnjice pobede su postrojene".

Šojgu je, zatim, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu podneo izveštaj. 

Zvona označila početak parade u Moskvi

Zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu označila su početak Vojne parade u Moskvi. Marširaju pripadnici vojne počasne garde 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka.

Direktan prenos parade možete pratiti na Prvom programu RTS-a. 

Parada je održana u nekoliko gradova u Rusiji, a učestvovalo je oko 64.000 ljudi. Samo na Crvenom trgu bilo je 14.000 pripadnika vojske Rusije i drugih zemalja.

Urednik emisije "Dozvolite" Goran Janićević ukazuje da Rusija ima razvijenu instituciju vojnih parada – njima prikazuju svoju vojnu moć, političku stabilnost i da imaju veoma razvijenu kulturu sećanja na Otadžbinski rat, kako oni nazivaju Drugi svetski rat. 

Prikazan je sistem "Pancir SM" sa novim specijalnim raketama za obaranje dronova, koji su novi bezbednosni izazov u celom svetu. Rusi su se, kao lider u raketnoj tehnologiji, odlučili da prvi prikažu rakete i pokažu da imaju vojnu moć na tom polju, najavio je Janićević uoči parade.

Prikazana su i modifikovana oklopna vozila koja su već prikazana 2015. Imaju nove topove, protivoklopne rakete i nove sisteme zaštite od protivoklopnih raketa.

Predstavljen je i "Bumerang" – vozilo nove generacije, koje je opremljeno najefikasnijim naoružanjem, kao i veoma kompleksnim sistemima odbrane i upravljanja. Može da pliva, a njime se upravlja i preko tableta.

Publika je mogla da vidi i avion koji se retko pojavljuje u javnosti – ruskog lovca pete generacije Su-57, najmoderniji ruski borbeni avion. Mnogi ga porede sa američkim F-35. To je avion koji će znatno unaprediti mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva. Kada se on pojavi na nebu i snimi ga protivnički radar, taj radar ga detektuje kao manju raketu ili meteorološki balon.

On je projektovan i za borbu na velikim daljinama, ima dalekometno naoružanje vazduh–vazduh i smanjenu viljdivost.

Biće prikazan i JARS, raketni sistem sa raketama koje nose nuklearne bojeve glave, a imaju takve taktičko tehničke karakteristike da ih je gotovo nemoguće oboriti.

Veliku pažnju uvek izaziva i S-400, najverovatnije najmoćniji raketni sistem za protivvazduhoplovnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i veoma malim visinama. Deo kompleksa S-400 publika u Srbiji je mogla da vidi prošle godine kad je bio "Slovenski štit".

Crvenim trgom prodefilovali su i gardisti Vojske Srbije.