Džordž Flojd sahranjen pored svoje majke

Amerika se oprostila od Džordža Flojda, čije je ubistvo, prilikom hapšenja, izazvalo proteste širom sveta. Posle više memorijalnih službi, sahranjen je u rodnom Hjustonu.

Zlatni kovčeg je kočijama upućen na sahranu na groblje u obližnjem Perlandu, gde je sahranjen pored svoje majke, koju je dozivao u poslednjim minutima života, dok je policajac Derek Šovin držao koleno na njegovom vratu.

Hiljade ožalošćenih prisustvovale su prethodno poslednjem oproštaju od Džordža Flojda u crkvi u Hjustonu.

"Tražio si svoju majku. Položićemo tvoje telo pored njenog. Ali ja znam, Džordže, da te je majka već zagrlila. Dobro si se borio, sačuvao si veru. Završio si svoju obuku. Idi i počivaj u miru. Idi i vidi svoju majku. Mi ćemo nastaviti borbu", poručio je sveštenik Šarpton.

Putem video-poruke, okupljenima u crkvi se obratio bivši potpredsednik i budući kandidat za predsednika SAD Džo Bajden.

"Ne možemo skretati pogled. Ne smemo skretati pogled. Ne možemo dopustiti da ovaj trenutak prođe misleći da ponovo možemo da skrenemo pogled sa rasizma koji izjeda našu dušu, od sistemskog zlostavljanja koje uništava život Amerikanaca", rekao je Bajden.

Brat Džordža Flojda: Imao je divnu dušu 

Brat Džordža Flojda Filoniz Flojd rekao je da su se mnogi ugledali na Džordža Flojda, jer je bio prvi u kraju koji je dobio stipendije da igra fudbal, ili košarku.

Mlađi brat Rodni rekao je da je Džordž imao divnu dušu.

"Da mu je rečeno da može da žrtvuje svoj život kako bi okupio ceo svet, znam da bi pristao", rekao je Rodni. 

Naveo je da mu smrt brata i dalje deluje nerealno. "Svaki dan očekujem da me pozove", rekao je mlađi brat ubijenog Flojda 

Džordž Flojd je ubijen prilikom hapšenja 25. maja u u Sent Polu u Minesoti, kada ga je policajac Derek Šovin ugušio pritiskajući mu kolenom vrat skoro devet minuta.  

Protesti u Sjedinjenim Američkim Državama su nastavljeni.