Dve autopsije – dva različita uzroka smrti Džordža Flojda

Dve autopsije, jedna zvanična i druga koju je od nezavisnog tima patologa zatražila porodica Džordža Flojda, pokazuju da je Flojd ubijen, ali kao direktan uzrok smrti navode drugačije okolnosti.

Doktorka Ališa Vilson, član nezavisnog tima patologa koji su uradili autopsiju na zahtev porodice ubijenog Džordža Flojda, saopštila je da je Afroamerikanac preminuo usled mehaničke asfiksije, odnosno gušenjem koje je izazvao pritisak na vrat.

Međutim, u izveštaju koji je nešto kasnije objavila kancelarija službenog patologa okruga Henepin u Minesoti, kao uzrok smrti je naveden srčani zastoj.

Doktor Majkl Baden, još jedan član nezavisnog tima patologa, tvrdi da je Flojd umro usled snažnog pritiska na vrat i leđa koji je omeo protok krvi i disanje.

Kaže da su brojne masnice i ogrebotine na Flojdovom telu i licu dokaz velike sile kojom je bio pritisnut uz tlo. 

"Flojd je preminuo jer mu je trebalo vazduha", kaže Baden.

Zdrav čovek ili srčani bolesnik 

S druge strane, službeni patolozi okruga Henepin kažu da je Flojdovo srce stalo kada su ga policajci pritisli uz zemlju i navode da je ubijeni Afroamerikanac bio srčani bolesnik i da je imao visok krvni pritisak.

Takođe, inicijalna toksikološka analiza je pokazala prisustvo fentanila i metamfetamina u Flojdovom krvotoku.

Suprotno od toga, doktor Baden tvrdi da je Flojd bio dobrog zdravlja i da nema oboljenja koja su mogla imati značajnu ulogu u njegovoj smrti.

Ono što je najvažnije, i jedna i druga autopsija pokazuju da je u pitanju homicid, odnosno da su postupci drugih ljudi prouzrokovali Flojdovu smrt.

Autopsijom je utvrđeno i da je Flojd bio zaražen koronavirusom.

Kako sprovedeni pi-si-ar test može da pokaže pozitivan rezultat i nedeljama nakon što je došlo do infekcije, doktori smatraju da je Flojd imao asimptomatsku kliničku sliku i da nije bio zarazan.

Flojdova smrt je izazvala masovne proteste koji traju već devet dana u gotovo svim većim američkim gradovima.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво