Објављен резултат званичне аутопсије Џорџа Флојда, његов син обишао место убиства

Девети дан протеста широм САД покренутих након убиства Афроамериканца Џорџа Флојда. У Минеаполису, Флојдов син и породица су обишли место на којем је полицајац Дерек Шовен држао колено на врату Џорџа Флојда, и тако га угушио. Марш 10.000 људи у Сан Франциску.

Лос Анђелес смањује буџет за полицију

Градоначелник Лос Анђелеса Ерик Гарсети најавио је додатних 250 милиона долара за делове града у којима живе мањинске заједнице. Између 100 и 150 милиона долара ће бити преусмерено из досадашњег буџета полиције.
EPA/ DAVID SWANSON

Резултат званичне аутопсије

Службени патолози округа Хенепин кажу да је Флојдово срце стало када су га полицајци притисли уз земљу и наводе да је убијени Афроамериканац био срчани болесник и да је имао висок крвни притисак.

Независна аутопсија, коју је тражила породица убијеног Џорџа Флојда, претходно је показала  да је он умро од гушења које је изазвао притисак на врат.

Заокрет америчког секретара: Војска остаје у Вашингтону

Амерички секретар одбране Марк Еспер поништио је ранију одлуку Пентагона да из Вашингтона око 200 војника пошаље у матичне базе.

Војни секретар Рајан Мекарти рекао је за АП да је до промене дошло након Есперовог састанка у Белој кући.

Полиција убила пљачкаша у Сан Франциску

Серија инцидената током протеста због убиства Џорџа Флојда у САД. У Сан Франциску, полиција убила човека који је чекићем покушао да обије продавницу, иако је наводно покушао да се преда.

У Њујорку рањен полицајац, али полиција није објавила додатне информације о овом инциденту. Још два припадника њујоршке полиције повређена су у одвојеним инцидентима.

Двадесетседмогодишњи Квинси Мејсон Флојд се први пут појавио у јавности, и то у Авенији Чикаго у Минеаполису, на месту где је његов отац убијен. Како амерички медији наводе, он је клекнуо и помолио се на месту убиства.

"Захваљујем свима који су показали подршку и љубав", рекао је Квинси Мејсон.

Адвокат Бен Крамп, који је био са њим, рекао је да су уверени да је Џорџ Флојд био мучен последњих 8 минута и 46 секунди свог живота".

У међувремену, објављени су резултати аутопсије који су показали да је Флојд имао коронавирус

Пре почетка полицијског часа у Вашингтону су одржани мирни протести, као и у Остину у Тексасу где су десетине демонстраната клекнуле и подигле песнице током минута тишине испред гувернерове виле.

У Сан Франциску је око 10.000 људи марширало према Палати правде. Демонстранти су држали прописани размак између себе, због короне, а организатори су делили воду и пицу. Узвикивали су "И црни живот је битан", "Изговорите његово име - Џорџ Флојд".

Неколико стотина демонстраната окупило се и на Менхетну када је објављено да ће оптужница бити подигнута и против три полицајца која су била присутна у тренутку када је Дерек Шовен гушио Џорџа Флојда, а нису реаговала.

Један од демонстраната је рекао да није довољно то што ће сви битиоптужени. "И даље протестујемо јер није довољно то што су ухапшени. Овде треба да дође до системске промене", рекао је он.

Градоначелница Сијетла Џени Дуркан је укинула полицијски час и поручила демонстрантима да могу мирно да протестују. "Ми желимо да се ваш глас чује", навела је она на Твитеру. Демонстранти су јој предали листу захтева, мешу којима и да се ослободе демонстранти ухапшени током протеста, пише Сијетл тајмс.

Мирни протести су одржани и у другим градовима широм САД.