Borelj: Kina je istovremeno i saveznik i rival EU

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj kaže da je Kina jedan od ključnih globalnih igrača, a da EU mora da nastavi svoj angažman sa Pekingom zasnovan na međusobnom povernju i poštovanju.

Žozep Borelj je istakao da je nemoguće "staviti odnose Evrope i Kine u jednu kutiju" jer su oni suviše kompleksni.

"Kina je istovremeno i naš saveznik i rival, partner i takmac", kaže Borelj.

Na kraju sastanka Saveta minstra spoljnih poslova EU na kome se razgovaralo o odnosima EU i Kine, Borelj je poručio da je pandemije koronavirusa samo ubrzala postojeće trendove koji se odnose na sve "očiglednije i kontroverznije" rivlastvo SAD i Kine na globalnoj sceni.

"Evropska unija se dogovorila da u takvoj situaciji ojača politiku zasnovanu na svojim intersima i principima", kaže Borelj.

Ocenjuje da je Kina napravila impresivan napredak u poslednjih 20 godina kao i da će se takav trend nastaviti što dovodi do neizbežnih političkih i geopolitičkih posledica.

"Spremni smo da imamo otvoren i iskren dijalog sa Kinom koji bi trebalo da pokrije sve delove naših odnosa od trgovine i investicija do globalnih izazova kao što su klimatske promene i stabilnost u svim delovima sveta, ne zaboravljaući pitanje ljudskih prava", naglašava Borelj.

Smatra da razvoj jedinstvenog i izbalansiranog partnerstva sa velikom globalnom silom kao što je Kina mora biti zadatak EU u narednom periodu.

"Ako bude uspešan, naš zajednički angažaman će pomoći uspostavljanju stabilnijeg i prosperitetnijeg sveta, ali i sveta koji poštuje fundementalna prava i slobode", zaključuje Borelj.

Šefovi diplomatije zemalja članica Evropske unije su jednoglasno poručili da su zabrinuti zbog koraka koje je Kina preduzima kada je reč o Hongkongu i ocenili da takvi postupci dovode u pitanje odnose Brisela i Pekinga za koje ocenjuju da su zasnovani na međusobnom poverenju i poštovanju.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи