Za korak bliža izručenju: Direktorka "Huaveja" ostala bez ključnog argumenta

Finansijska direktorka i potpredsednica kompanije "Huavej" Meng Vanžou ostala je danas bez ključnog aspekta svoje odbrane i za korak je bliža izručenju Sjedinjenim Državama.

Meng Vanžou, koja je državljanka NR Kine, privedena je 2018. godine u Kanadi na zahtev SAD, zbog optužbi za prevaru i kršenje američkih sankcija protiv Irana. Sjedinjene Države traže i izručenje Mengove.

Njeni advokati su navodili da nema osnova za ovaj slučaj, jer pomenuti prestupi ne predstavljaju zločin u Kanadi. Međutim, sudija Heder Holms se nije složila sa braniocem.

"Pristup gospođe Meng bi ozbiljno ograničio sposobnost Kanade da ispuni svoje međunarodne obaveze kada je reč o izručenju u slučaju prevare i drugih ekonomskih krivičnih dela", navela je sudija.

Nakon ove odluke otvoren je put za drugu fazu u procesu izručenja, a saslušanje u tom procesu bi trebalo da se održi u junu. Tada će biti utvrđeno da li su kanadski zvaničnici poštovali zakon prilikom hapšenja Mengove. 

Završni argumenti biće izneti krajem septembra i početkom oktobra.

Meng Vanžou nije komentarisala ovu odluku suda. Ona i dalje tvrdi da je nevina. Oglasio se, međutim, "Huavej". Kompanija je poručila da je razočarana ovakvom odlukom suda, ali i da će kanadski pravosudni sistem na kraju osloboditi Mengovu.

Pravni tim "Huaveja" je u januaru izneo argument da, budući da sankcije protiv Irana nisu bile na snazi i u Kanadi, postupci Mengove nisu zločin u toj zemlji.

Tužilaštvo je, s druge strane, navelo da je laganje samo po sebi prevara, bez obzira na postojanje sankcija.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво