Потпредседница "Хуавеја" ухапшена у Канади на захтев САД

Финансијска директорка и потпредседница компаније "Хуавеј" Менг Ванжоу приведена је због оптужби за кршење санкција против Ирана а покренут је и поступак за изручење САД.

У врло осетљивом тренутку за односе Кине и САД, на захтев Америке ухапшена је једна од водећих менаџерки једне од највећих кинеских и светских телекомуникационих компанија, уједно и ћерка оснивача "Хуавеја" Рен Женгфеја.

Менг Вангжоу задржана је 1. децембра између два лета на аеродрому у Канади, а детаљи хапшења и потернице против ње нису објављени на њен захтев, што је уважио канадски суд.

Оно што претпостављају амерички медији јесте да САД оптужују компанију "Хуавеј" за кршење санкција против Ирана, највероватније у области испоруке телекомуникационе опреме.

Из "Хуавеја" одлучно демантују такву могућност и кажу да строго поштују све законе и међународне санкције, а кинеска амбасада у Канади захтева од тамошњих власти да тренутно ослободе њену држављанку.

Канада поручује да је хапшење обављено по потерници коју су издале САД и да ће се у петак одлучивати о евентуалној кауцији.

Компанија "Хуавеј" један је од највећих произвођача телекомуникационе опреме и други на свету произвођач паметних телефона иза "Самсунга", а испред америчког "Епла".

Често је мета јавних отпужби на Западу да својом опремом омогућава кинеској држави да шпијунира друге земље, што "Хуавеј" упорно оповргава, негирајући везе са државом.

Берзе су негативно реаговале на ову вест која долази у тренутку када су Кина и САД на самиту Г20 договориле 90-то дневно економско "примирје", током којег ће се водити преговори о међусобним таксама и царинама.

Претходних дана телекомуникациони оператери у Великој Британији и Новом Зеланду најавили су демонтажу "Хуавејеве" опреме због страха од шпијунаже.

Пролетос је други кинески телекомуникациони гигант "ЗТЕ" био под санкцијама САД због сличних оптужби што је резултирало озбиљним губицима и губљењем значајних тржишта за компанију.

Санкције су укинуте одлуком председника Трампа као гест добре воље према председнику Сију.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво