FBI istražuje smrt Afroamerikanca u Mineapolisu nakon hapšenja

Afroamerikanac u četrdesetim godinama preminuo je u bolnici u Minaepolisu nakon što mu je jedan od policajaca tokom privođenja kolenom pritisnuo vrat. U videu koji je objavljen na društvenim mrežama, čuje se kako je muškarac uzvikuje "Molim vas, ne mogu da dišem", pre nego što je prestao da se pomera, prenosi Si-En-En.

U videu koji se proširio društvenim mrežama, dva policajca stoje pored čoveka koji leži na zemlji, dok mu jedan od njih kolenom pritiska vrat. Na snimku se, međutim, ne vidi šta je dovelo do hapšenja čoveka za koga policija tvrdi da se opirao privođenju.

"Molim vas, ne mogu da dišem", uzvikivao je nesrećni čovek nekoliko minuta pre nego što je zaćutao.

U istragu se uključio i FBI. 

Advokat koji se bavi ljudskim pravima Ben Kramp naveo je u izjavi da se preminuli muškarac zove Džordž Flojd i da zastupa njegovu porodicu.

"Svi smo gledali stravičnu smrt Džordža Flojda na snimku, dok svedoci mole policajca da ga odvede u policijsko vozilo i skloni se sa njegovog vrata. Ova nasilna, prekomerna i nehumana upotreba sile koštala je života čoveka koga je policija pritvorila zbog ispitivanja o nenasilnoj optužnici", rekao je Kramp.

Flojd je, kako prenosi Si-En-En, preminuo u bolnici od medicinskog distresa.

Bi-Bi-Si navodi da je Flojd bio osumnjičen za falsifikovanje proizvoda.

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej naveo je da smo "pet minuta gledali kako policajac koji je belac drži nogu na vratu crnca", opisujući incident kao "grozan i traumatičan".

"Biti crnac u Americi ne bi trebalo da bude smrtna presuda", istakao je Frej.

Bi-Bi-Si prenosi navode policije u kojima se kaže da se Flojd opirao hapšenju i da nije korišćeno oružje, kao i da su snimci kamera predati nadležnim organima. Policajci koji su učestvovali u tome su suspendovani.

Nekoliko meseci pre smrti Džordža Flojda, krajem januara, policajci su u Merilendu upucali čoveka sa lisicama na rukama dok je sedeo u policijskom automobilu.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво