Bajden Afroamerikancima: Ako glasate za Trampa, niste crni

Kandidat sa najviše šansi da uđe u predsedničku trku iz redova demokrata, Džo Bajden, morao je da se izvini zbog svoje izjave o Afroamerikancima u jednoj radio-emisiji: "Ako vam je teško da se odlučite da li ste za mene ili Trampa, onda vi niste crni."

Podrša afroameričke zajednice mogla bi da bude presudna za nominaciju Džoa Bajdena, zbog čega je morao da se izvini za nepromišljenu izjavu koju je u petak ujutru dao u radijskoj emisiji "The Breakfast Club".

Voditelj Šarlamejn Da Gad pokušao je da sazna da li Bajden razmatra da mu senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar koja je belkinja bude potpredsednica, ističući da su mu "crni glasovi spasili politički život".

Bajden je na to odgovorio da razmatra mnogo crnih žena, ali i dao izjavu koja je posle dovela do kritika: "Ako vam je problem da odlučite da li ste za mene ili za Trampa, onda niste crni."

Bajdenova bivša savetnica Simon Sanders je rekla da je on to rekao "u šali".

"Hteo je da pojasni da bi mogao svoja dostignuća za zajednicu Afroamerikanaca da suprotstavi Trampovim u svakom momentu", rekla je Sandersova. 

To je potvrdio kasnije i Bajden, rekavši da ne uzima glasove Afroamerikanaca zdravo za gotovo, i da je svaki njihov glas zaslužio.