Kijev najzagađeniji grad na svetu zbog Černobilja

Stanovnici Kijeva dobili su dodatan razlog da ne izlaze iz svojih domova - šumski požari u blizini nuklearne elektrane u Černobilju učinili su da glavni grad Ukrajine bude najzagađeniji na svetu.

Prema švajcarskom monitoringu IQAir, Kijev je nakon šumskih požara u Ukrajini zauzeo prvo mesto na listi najzagađenijih gradova sveta.

Iako je eksplozija nuklearnog reaktora 1986. godine prekrila veći deo Evrope oblakom nuklearnog materijala, ne postoji opasnost da će požari i zagađenje vazduha povećati radijaciju, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Smog je formiran u Kijevu i Kijevskoj oblasti. Ne predstavlja hemijsku i radiološku pretnju. Zračenje je u granicama normale, navedeno je u saopštenju.

Ipak, stanovnicima Kijeva, koji su zbog pandemije koronavirusa već prinuđeni da ne izlaze napolje, preporučeno je da ne otvaraju prozore.

Građani su upozoreni da dim može izazvati glavobolju, kašalj, otežano disanje, iritaciju očiju, upalu sluzokože nosa i grla, kao i niz alergijskih reakcija.

Vetar otežava gašenje 

Veliki šumski požar je goreo više od nedelju dana, a plamen je došao na samo kilometar udaljenosti od napuštene nuklearke u Černobilju.

Organizacija Grinpis Rusija je upozorila da je situacija mnogo gora nego što ukrajinske vlasti veruju, i da požari pokrivaju područje 1.000 puta veće nego što tvrde zvaničnici.

Policija je saopštila da su početkom meseca požari u šumama oko Černobilja prvobitno podmetnuti.

Požar je ove nedelje bio ugašen, ali su izbili novi, potpomognuti jakim vetrom.

Vatra je registrovana i u susednoj Žitomirskoj oblasti, gde je plamen uništio nekoliko kuća i izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je bilo i nastradalih.

U petak je državna služba za vanredne situacije saopštila da nema otvorenog plamena na području Černobilja i Žitomira, mada je suva trava tinjala.

Napuštena nuklearna elektrana i obližnji grad Pripjat postali su turistička atrakcija nakon što je prošle godine emitovana televizijska serija o katastrofi koja se dogodila 1986. godine.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара