Пожар се приближио нуклеарној електрани у Чернобиљу

Огромни шумски пожар у Украјини који гори више од недељу дана, сада је само један километар од напуштене нуклеарке у Чернобиљу и представља ризик од радијације, упозорила је организација Гринпис Русија, позивајући се на сателитске снимке.

Украјинска служба за ванредне ситуације саопштила је да се још бори са пожарима, али да је ситуација под контролом, преноси Ројтерс.

На видео-снимцима које је у недељу снимила та агенција, види се облак црног дима, дрвеће и даље гори, а ватрогасци из хеликоптера покушавају да угасе пожар.

Слике из ваздуха у забрањеној зони 30 километара од места највеће светске нуклеарне несреће, до које је дошло 1986. године, показују спаљену, поцрнелу земљу и угљенисане пањеве још тињајућих стабала.

Служба за ванредне ситуације саопштила је да се нивои радијације у забрањеној зони нису променили, док у оближњем Кијеву, украјинској престоници, "нису премашили уобичајене нивое".

Пожар на километар од постројења

Из Гринпис Русија рекли су да је ситуација много гора него што украјинске власти верују, и да пожари покривају подручје 1.000 пута веће него што тврде званичници који су 4. априла саопштили да је пламен обухватио површину од 20 хектара.

Гринпис се позвао на сателитске снимке који показују да је у то време захваћена површина била око 12.000 хектара.

"Према сателитским снимцима снимљеним данас, површина највећег пожара достигла је 34.400 хектара", речено је и додаје се да је други пожар, који се простире на 12.600 хектара, био удаљен само километар од постројења.

Украјински званичници нису одмах одговорили на захтев да прокоментаришу те тврдње.

Ситуација критична, ватра се брзо шири

Рашид Алимов, шеф енергетских пројеката у Гринпису Русије, рекао је да пожари, потпомогнути ветром, могу распршити радиоизотопе, атоме који емитују радијацију.

"Пожар који се приближава постројењу за нуклеарно или опасно зрачење увек је ризик", рекао је Алимов.

Туристички оператер у Чернобиљу, Јарослав Јемељаненко, на свом Фејсбук налогу ситуацију је описао као критичну.

Навео је да се ватра брзо шири и да је стигла до напуштеног града Припјата, два километра од места где се налази "најактивнији радиоактивни отпад у читавој зони Чернобиља".

Позвао је званичнике да упозоре људе на опасност.

Сателитски снимци НАСА показују да су се два пожара проширила дубоко у забрањену зону.

Пожари, који су избили у необично сушном периоду, почели су 3. априла у западном делу забрањене зоне и проширили су се на оближње шуме.

Полиција је навела да је идентификовала 27-годишњег локалног становника којег оптужују да је намерно изазвао пожар.

Остаје нејасно да ли је особа, која је наводно признала да је "започела" бројне пожаре "ради забаве", делимично или у потпуности одговорна.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије