"Druga sirijska kriza" u odnosima između Turske i Rusije

U Idlibu u Siriji, na snazi je prekid vatre, dogovoren između predsednika Turske i Rusije, Erdogana i Putina. Novo je da su se SAD usprotivile usvajanju deklaracije Saveta bezbednosti UN kojom se podržava rusko-turski sporazum o primirju u sirijskoj provinciji Idlib, saopštili su diplomatski izvori posle sastanka iza zatvorenih vrata.

"Druga sirijska kriza" u odnosima između Turske i Rusije izgleda još jača od one iz 2015. godine, kada je Turska oborila ruski avion zbog narušavanja vazdušnog prostora na granici sa Sirijom.

U međuvremenu, bilateralni odnosi su napredovali do srdačnosti, najviše zahvaljujući podršci Rusije predsedniku Erdoganu u trenutku neuspelog puča u leto 2016. Iste godine usledio je prvi trilateralni sastanak Rusije, Turske i Irana kako bi zajedno okončali rat u Siriji, uprkos različitim interesima.

Jer Rusija i Iran podržavaju snage sirijskog predsednika Bašara el Asada, dok je Turska na strani pobunjenika. Prijateljstvo je ojačano dogovorom o izgradnji "Turskog toka" za transport ruskog gasa prema Evropi, i kupovinom ruskog raketnog sistema "S 400".

Turska se udaljavala od svojih atlantskih savezika iz NATO-a, a predsednik Erdogan je sve više hvalio evroazijske integracije.

Kriza u tursko-ruskim odnosima 

Nova kriza u tursko-ruskim odnosima nastala je u Idlibu zbog pogibije 33 turska vojnika u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade koji uz podršku Rusije, tu deluju od decembra.

Turska od kraja februara vodi snažnu ofanzivu protiv njih. Turska je optužila Rusiju da ne poštuje sporazum iz Sočija iz 2018. o demilitarizaciji Idliba, dok Rusija odgovara da Turska nije učinila ništa da "neutrališe teroriste" u regionu. 

Susret Erdogana i Putina u Moskvi koji je trajao šest sati, završen je dogovorom o prekidu vatre u Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji.

U telefonskom razgovoru sa dvojicom lidera, iranski predsednik Rohani je predložio da se nastave razgovori na osnovu sporazuma iz Astane 2017, koji dozvoljava da tri zemlje odmah odgovore na kršenja primirja i spreče sukobe.

Petanestog marta navršiće se devet godina od početka građanskog rata u Siriji. Predsednik Bašar el Asad bio je na ivici da izgubi vlast, ali je zahvaljujući ruskoj vojnoj intervenciji 2015. sačuvao sebe i zemlju.

Pobeda u Siriji postala je i pitanje prestiža za Rusiju i uprkos dobrim ekonomskim odnosima sa Turskom teško će biti spremna na ustupke.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара