Путин и Ердоган разговарали шест сати, договорен прекид ватре

У Кремљу је завршен самит Русије и Турске, који је био усредсређен на ситуацију у сиријској провинцији Идлиб. Ројтерс наводи да је договорен прекид ватре као и успостављање безбедносног коридора.

Како се наводи, састанак председника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, трајао је скоро шест сати.

Договорен је садржај документа о прекиду ватре у Идлибу који ступа на снагу у поноћ, преноси Ројтерс

Ердоган је навео да Турска задржава право да одговори на било који напад сиријских владиних снага.  

Огласио се и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров који је рекао да је договорено успостављање безбедносног коридора у провинцији Идлиб.  

РТ преноси да ће руске и турске трупе заједнички патролирати око ауто-пута М-4.

Додаје се и да је у документу који је потписан после преговора истакнуто да Москва и Анкара остају посвећене очувањеу територијалног интегритета и суверенитета Сирије.  

На почетку састанка, Путин је Ердогану изјавио саучешће због недавне погибије турских војника у Идлибу, оценивши да је ситуација у сиријској провинцији постала толико напета да захтева њихове директне разговоре, преноси Ројтерс.

Ердоган је изразио наду да ће одлуке које буду донете на данашњем састанку олакшати ситуацију на северозападу Сирије, где су конфликти протеклих недеља ескалирали.

Говорећи пред почетак сусрета, Ердоган је истакао да су односи између Турске и Русије у успону и да му је циљ да ојача те везе.

Конфликт у Идлибу, због којег се скоро милион људи иселило, интензивиран је ових дана између и савезничких побуњеника с једне стране и снага Владе Сирије подржане Москвом и Техераном с друге стране.

Прошле недеље је 33 турских војника погинуло у ваздушним нападима снага сиријске владе, коју подржава Русија, након чега је Ердоган покренуо офанзиву "Пролећни штит".

Борба за Идлиб, који представља последњу велику област на северозападу под контролом побуњеника, могла би да проузрокује, према оцени Уједињених нација, највећу хуманитарну кризу од почетка деветогодишњег цивилног рата у Сирији.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво