Makron pozvao na prekid vatre u Siriji

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je ruskog i turskog kolegu da zaustave borbe u Siriji i dogovore trajno primirje, saopšteno je iz Makronovog kabineta.

Emanuel Makron je u odvojenim telefonskim razgovorima sa Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je veoma zabrinut zbog potencijalne humanitarne katastrofe koju bi mogla da izazove ofanziva sirijske vojske i njenih saveznika u provinciji Idlib, prenosi Rojters.

"Predsednik Republike naglasio je da je to neophodno učiniti odmah, i pozvao Rusiju i Tursku na trajan i proverljiv prekid vatre, kako je dogovoreno sa Francuskom i Nemačkom na samitu te četiri države u Istanbulu 2018. godine", saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika.

Makron je izrazio solidarnost sa Turskom zbog pogibije vojnika te države u Siriji. Pozvao je Tursku da sarađuje sa EU po pitanju migranata.

U vazdušnim napadima u petak u Idlibu poginula su 33 turska vojnika. Ankara za napad okrivljuje režim u Damasku. Američki Stejt department pozvao je na momentalno obustavljanje "napada Asadovih snaga".

Moskva navodi da su turske trupe bile pozicionirane na mestu gde nije trebalo da budu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије