Indijski Vrhovni sud: Žene mogu postati vojni komandanti

Vrhovni sud u Indiji presudio je da žene mogu služiti kao vojni komandanti, odbacujući stav Vlade da muškarci vojnici nisu spremni da prihvate naredbe ženskih oficira jer ih to uznemirava.

Sud je, takođe, naložio vladi u Nju Delhiju da produži stalnu službu, koja se do sada odnosila samo na muškarce, svim ženama oficirima, što signalizira pomak ka rodnom paritetu u tradicionalno muškom bastionu, preneo je Rojters.

Time će žene dobiti iste mogućnosti i koristi kao i njihove muške kolege, uključujući činove, promocije i penzije.

Trenutno žene mogu da rade do 14 godina, a trajno zaposlenje im je dozvoljeno samo u pravnim i obrazovnim segmentima vojske.

"Dovođenje u pitanje njihovih sposobnosti na osnovu pola je uvreda ne samo za njihovo dostojanstvo kao žena već i za dostojanstvo kao pripadnika indijske vojske", navele su sudije u presudi.

"Stanovišta Vlade uznemirujuća"

Prošle nedelje se vlada usprotivila imenovanju žena na čelne pozicije, poput pukovnika i majora, jer, kako su naveli, većina vojnika su muškarci ruralnog porekla koji nisu "mentalno obrazovani da prihvate žene oficire kao nadređene".

Vlada je, takođe, tvrdila da su muškarci i žene oficiri fizički različiti i da ne mogu jednako da se tretiraju.

Vrhovni sud je ukorio Vladu Indije, opisujući njena stanovišta kao uznemirujuća i istakao potrebu za promenom razmišljanja radi postizanja istinske ravnopravnosti u vojsci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво