Erdogan naljutio Indijce, tenzije zbog izjave o Kašmiru

Indija je pozvala na razgovor turskog ambasadora u toj zemlji kako bi izrazila protest zbog izjave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o spornom regionu Kašmira i upozorila da će to imati uticaja na bilateralne odnose.

Tokom posete Pakistanu prošle nedelje, Erdogan je rekao da se situacija u indijskom delu Kašmira pogoršava zbog velikih promena koje je Nju Delhi uveo na teritoriji sa muslimanskom većinom i da Turska izražava solidarnost sa narodom Kašmira, preneo je Rojters.

Indija čitav region Kašmira smatra integralnim delom zemlje i saopštila je turskom ambasadoru da Erdoganovim komentarima nedostaje razumevanje istorije spora u Kašmiru, saopštilo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ova nedavna epizoda je samo još jedan primer mešanja Turske u unutrašnje stvari drugih zemalja. Indija to smatra potpuno neprihvatljivim", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Raveš Kumar.

Kumar je dodao da je zbog toga upućen snažan demarš.

Indija je u avgustu ukinula autonomiju Kašmiru i stavila ga pod saveznu upravu kao način da se ta teritorija u potpunosti integriše u Indiju i uguši 30-godišnja pobuna.

Pakistan, koji kontroliše deo Kašmira, kritikovao je tu meru, a druge zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom, poput Turske i Malezije, pridružile su se pozivima da Indija preispita svoju odluku.

Administracija indijskog premijera Narendra Modija postavila je nakon toga određena ograničenja na uvoz palminog ulja iz Malezije, a slične mere je najavila i prema Turkoj.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 09:53) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv. @ @ Erdogan je u pravu

Turci su se naselili ovamo sedam stoleca posle Slavena
(1200g.) Polovina danasnje Turske je teritorija Anticke Grcke,Oni su okupatori.....U danasnju Geopolitiku je zemlja (Tvrdjava) Imperializma prema Rusiju.....


(utorak, 18. feb 2020, 07:22) - anonymous [neregistrovani]

@ Erdogan je u pravu

Изгледа да си ти слаб са историјом, део Кашмира је у Пакистану а део у Индији, Индија само уводи закон и ред у свом делу Кашмира, да не би да пита Пакистан шта да ради на теритирији своје земље у оквиру својих граница?

(utorak, 18. feb 2020, 07:20) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Sultan Erdogan

President Erdogan ne plasi se od nikoga jer ima totalnu podrsku od Amerike...

(ponedeljak, 17. feb 2020, 22:27) - anonymous [neregistrovani]

@Erdogan je u pravu

1. Prvo neka da autonomiju Kurdima
2. Da prestane da propagira svuda na stetu svih koji nisu muslimani
3. Neka prizna masakr nad Jermenima,

(ponedeljak, 17. feb 2020, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

Erdogan je u pravu

Otkud pravo Indiji da ukine Autonomiju Kasmira ?Kasmir je deo Pakistana za vas mnoge koji ne znate proslost Indije .Sve sto je rekao Erdogan 100% je u pravu a indijci neka se koprcaju koliko hoce.

(ponedeljak, 17. feb 2020, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

Mesanje u tudje stvari

Ceo svet da ga osudi.

(ponedeljak, 17. feb 2020, 16:06) - Драган [neregistrovani]

као

Као слон у порцуланској радњи.

(ponedeljak, 17. feb 2020, 15:09) - Воронцов [neregistrovani]

Турска се не меша само у послове суседа

Мешање је отишло ето чак и до Индије .Ердоган преувеличава своје могућности и само производи нове противнике.