Индија укида аутономију Кашмира, Пакистан одбацује одлуку

Председничким указом Индија укида члан 370, уставну одредбу која гарантује специјални статус Кашмира договорену пре више деценија како би потпуно интегрисала овај већински муслимански регион. Пакистан одбацује ту одлуку и тврди да Индија тиме крши резолуцију УН.

Министар унутрашњих послова Индије Амит Шах рекао је парламенту да ће федерална влада укинути специјални статус Кашмиру који му, између осталог, омогућава сопствене законе, преноси Ројтерс.

Одлука је донета председничким указом о укидању члана 370, који "ступа одмах на снагу". 

"Цео устав биће применљив на Џаму и Кашмир државу", рекао је Шах.

Пакистан је најавио да ће уложити дипломатске напоре како би спречило да указ о укидању специјалног статуса Кашмира ступи на снагу.

Тренутно Џаму и Кашмир се састоје из три региона: хиндуистички Џаму, муслимански Кашмир и будистички Лаках.

Бивши премијер Кашмира Мехбуба Муфти навео је на Твитеру да је одлука "нелегална и неуставна".

"Данас је најцрњи дан у индијској демократији", написао је Муфти.

Огласио се министар спољних послова Пакистана шах Махмуд Куреши, који је рекао да укидање специјалног статуса Кашмира крши резолуцију УН.

Председник пакистанског дела Кашмира Сардар Масуд Кан такође је одбацио индијску одлуку и упозорио да би Индија "могла да уђе у рат" са Пакистаном у таквој ситуацији. 

Кашмир, који има већинску муслиманску популацију, одавно је камен спотицања између Индије и Пакистана, будући да обе земље полажу право на ту територију.

Напетости су нарочито ескалирале од петка, када су локални индијски званичници у Кашмиру издали упозорење због могућег напада екстремистичких група са седиштем у Пакистану.

Пакистан је одбацио те тврдње, али хиљаде индијских туриста, ходочасника и радника напустиле су регион у паници.

Почеле рестрикције и суспендовање посебних права

Телефонске везе и интернет суспендовани су у индијском делу Кашмира, а државни лидери су стављени у кућни притвор, што је повећало забринутост да би индијски премијер Нарендра Моди могао да смањи посебна права која уживају становници тог немирног региона, преноси Ројтерс.

Индијске власти у Кашмиру су саопштиле и да уводе рестрикције за јавне покрете и затварају све образовне установе у главном граду Срингару.

Савезна влада у Њу Делхију није се огласила о рестрикцијама, али је за данас заказан састанак на којем ће размотрити ситуацију.

Регионални лидери у Кашмиру раније су изразили бојазан да би Модијева влада могла да повуче посебна права договорена са државом пре више деценија.

Она укључују и амандман на Устав Индије, који забрањује људима који долазе изван државе да у њој купују некретнине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво