Da li je Evropska unija spremna da se suoči sa koronavirusom

Ministri zdravlja Evropske unije na vanrednom sastanku posvećenom epidemiji koronavirusa ocenili su da u Evropi nema puno obolelih. Zdravstveni sistemi zemalja članica dobro su pripremljeni za suočavanje sa virusom, istaknuto na sastanku.

Na sastanku Saveta EU naglašena je visoka spremnost država članica u praćenju i suzbijanju virisa, uz konstataciju da se u EU sprovode adekvatne mere informisanja i zdravstvenog nadzora, a da postoje i neophodni bolnički kapaciteti i medicinska oprema.

"Zemlje članice imaju jake zdravstve sisteme i spremne su da se suoče sa eventalnom epidemijom. Iako je više od 99 procenata slučajeva zaraženih koronavirusom zabeleženo u Kini, neophodno je da budemo na porezu ukoliko se situacija pogorša", rekla je komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Dodala je da su koordinacija i informacije, ali i proporcionalne mere zasnovane na naučnim dokazima, ključne za dalje organizovanje u suočavanju sa epidemijom virusa.

Ministrima u Briselu putem video-poziva obratili su se i zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. 

Podaci o zaraženima 

Poslednji podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da je globalno potvrđen 45.171 slučaj zaraženih koronavirusom, od čega je 44.730 (više od 99 odsto) u Kini.

"U Kini imamo do sada zabeleženo 1.114 smrtnih slučajeva. Istovremeno, u 24 zemlje širom sveta imamo 441 prijavljen slučaj zaraženih koranavirusom, od čega i jedan smrtni slučaj", kaže doktor Majkl Rajan iz Svetske zdravstvne organizacije.

Posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu zdravstvenih radika jer su medicinske ustanove, pre nego granice, "prva linija ulaska" epidemije, upozorava SZO.

U Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti navode da su pored kontakata među zemljama članicama EU u stalnoj razmeni informacija i sa Kinom, SAD, Kanadom i afričkim zemljama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Nije

oni vise ne mogu da se dogovore ni oko cega a kamo li oko virusa.