Makron i Merkelova upozoravaju Veliku Britaniju

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je Veliku Britaniju da nakon Bregzita ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo Evropske unije. Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da, što se Britanci budu više udaljavali od uslova jedinstvenog evropskog tržišta, više će se menjati i odnosi sa EU.

Bregzit, izlazak Britanije iz EU predviđen za večeras u 11 po lokalnom vremenupredstavlja istorijsko zvono na uzbunu, koje Evropsku uniju mora da primora da postane bolja nego što je sada, izjavio je Emanuel Makron u televizijskom obraćanju.

"Ovo je tužan dan, ali i dan koji nas mora naterati da stvari počnemo da radimo na drugačiji način", rekao je Makron.

Osudio je "laži, preuveličavanja i uprošćavanja" koje su obeležile kampanju za Bregzit 2016. godine.

Predsednik Francuske upozorio je Veliku Britaniju da, iako želi da uspostavi sa njom bliske odnose nakon Bregzita, ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo Evropske unije.

"Ne možete biti i unutar i van," poručio je Makron.

Merkel: Evropa će braniti svoje interese

Nemačka želi da i posle Bregzita ostane blizak partner i prijatelj Velike Britanije, ali će Evropa braniti svoje interese, a posebno integritet jedinstvenog tržišta u teškim pregovorima koji slede, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Istakla je da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja duboki rez za Nemačku i celu Evropu i ocenila da pregovori o budućim trgovinskim odnosima neće biti laki, a imala je i upozorenje za Britance.

"Što se Britanci budu više udaljavali od uslova jedinstvenog evropskog tržišta, više će se menjati naši odnosi", rekla je Merkelova, prenosi AFP.

Nemačka kancelarka je istakla da Evropska unija ima snažan uticaj u svetu i da je odlučna da nastavi uspešnu priču sa preostalih 27 članica.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво