Makron i Merkelova upozoravaju Veliku Britaniju

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je Veliku Britaniju da nakon Bregzita ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo Evropske unije. Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da, što se Britanci budu više udaljavali od uslova jedinstvenog evropskog tržišta, više će se menjati i odnosi sa EU.

Bregzit, izlazak Britanije iz EU predviđen za večeras u 11 po lokalnom vremenupredstavlja istorijsko zvono na uzbunu, koje Evropsku uniju mora da primora da postane bolja nego što je sada, izjavio je Emanuel Makron u televizijskom obraćanju.

"Ovo je tužan dan, ali i dan koji nas mora naterati da stvari počnemo da radimo na drugačiji način", rekao je Makron.

Osudio je "laži, preuveličavanja i uprošćavanja" koje su obeležile kampanju za Bregzit 2016. godine.

Predsednik Francuske upozorio je Veliku Britaniju da, iako želi da uspostavi sa njom bliske odnose nakon Bregzita, ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo Evropske unije.

"Ne možete biti i unutar i van," poručio je Makron.

Merkel: Evropa će braniti svoje interese

Nemačka želi da i posle Bregzita ostane blizak partner i prijatelj Velike Britanije, ali će Evropa braniti svoje interese, a posebno integritet jedinstvenog tržišta u teškim pregovorima koji slede, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Istakla je da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja duboki rez za Nemačku i celu Evropu i ocenila da pregovori o budućim trgovinskim odnosima neće biti laki, a imala je i upozorenje za Britance.

"Što se Britanci budu više udaljavali od uslova jedinstvenog evropskog tržišta, više će se menjati naši odnosi", rekla je Merkelova, prenosi AFP.

Nemačka kancelarka je istakla da Evropska unija ima snažan uticaj u svetu i da je odlučna da nastavi uspešnu priču sa preostalih 27 članica.

broj komentara 11 pošalji komentar
(subota, 01. feb 2020, 12:59) - anonymous/ Milan/ [neregistrovani]

Cek,cek

I vas sin je nezavistan cim napuni 18 god. A ako se odvoji od
vas pitanje je koliko dugo ce ziveti u toj svojoj nezavisnosti.

(subota, 01. feb 2020, 07:41) - Buba [neregistrovani]

Webdesk@rts.rs

Meni lično nesmeta što je Britanija izašla iz Eu, čak što više mislim da će biti još kandidata za izlazak, a mi i ne trebamo da ulazimo! Makron i Merkelova su propast za svet!

(petak, 31. jan 2020, 23:35) - anonymous [neregistrovani]

Ne moze

Ne trebaju se oni nikome okretati kad su na celu Komonvelta. Zajednica 53 drzave sa 2,4 milijarde stanovnika. Mogu samo da se njima okrecu.

(petak, 31. jan 2020, 23:26) - Markovljev [neregistrovani]

Arogancija kratkovidih

To sto pokazuju Merkel i Makron je samo dokaz arogancije koju je stvorila birokratija u Briselu i od drveta nevide sumu. Nije Britanija Srbija, pa da joj diktirate sma mora da cini, vasi privrednici ce brzo pokazati koliko gresite, jer interes Evropske privreda je dogovor sa Britanijom. Pokazivanje misica je za uterivanje straha preostalim clanicama da i one nepodju putem britanije i otresu se tereta i amova Briselskih cinovnika koji nista nerade u interesu EU.

(petak, 31. jan 2020, 23:24) - anonymous [neregistrovani]

Prekasno

Što to ne rekoste Borisu ranije a ne zadnji dan. Mozda nije znao sta radi pa bi se predomislio.

(petak, 31. jan 2020, 22:28) - anonymous [neregistrovani]

Moze

Se lako desiti da budu tretirani kao i Africke ili Azijske zemlje,EU ce biti tvrda u dogovorima oko jedinstvenog trzista ,Skoti ce ubrzo traziti prilkljucak u EU,
Britanci ce se morati okrenuti Aziji inace tesko ce biti

(petak, 31. jan 2020, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

Britanija

Podrzava Srbija "na Evropskom putu" ?

(petak, 31. jan 2020, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

"У тешким преговорима који следе..."

Чекај - значи ипак није готово? Још се нешто преговара!?

(petak, 31. jan 2020, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

Tretiranje

Kao sto se tretira bilo ko drugi izvan EU.
Posle razvoda i to je velikodusno.

(petak, 31. jan 2020, 20:58) - Воронцов [neregistrovani]

Бтига Британије за њихово мишљење

Коначно су независни , отели су се од ограничавања суверенитета који им је прописивала администрација у Бриселу..Не морамо имати симпатије за британску политику али истина је да су сада независни.