Брегзит – политичка лекција која је ојачала ЕУ

Када је Велика Британија гласала за Брегзит, многи су помислили да би то могло да означи почетак краја Европске уније. Неки аналитичари су упозоравали да ће Велика Британија бити прва домина у низу, након чега ће уследити "Фрегзит", "Негзит" и "Свегзит". Уместо тога Брегзит је ојачао ЕУ, а ево и како.

Када су пре три и по године саопштени резултати референдума у Великој Британији свет је био у шоку, Лондон у неверици, а Европи је срце стало.

Као и много пута пре тога, сви су мислили да је реч о још једној ситној британској уцени којом ће зарадити привилегију више а обавезу мање.

ЕУ се зато, после брака дугог 43 године, осећала као напуштена, додуше остарела, девојка. А  Острво је наставило да се бави самим собом.

Агонију дугог опраштања на крају је, ипак, пресекао Лондон, решивши да Брегзит спроведе уз споразумом са ЕУ или без њега.

"Развод" је пре два дана и формално окончан гласањем у Европском парламенту након чега је Европа отпевала Британији стару шкотску песму "Auld Lang Syne (Добра стара времена)".

У међувремену много је писано о узроцима Брегзита и могућим ефектима на Велику Британију, а мало о његовом утицају на ЕУ.

Када је Велика Британија гласала за Брегзит, многи су помислили да би то могло да означи почетак краја Европске уније. Неки аналитичари су упозоравали да ће Велика Британија бити прва домина у низу, након чега ће уследити "Фрегзит", "Негзит" и "Свегзит". Уместо да постане предводник пропасти ЕУ, Уједињено Краљевство је пало у политички хаос и постало упозоравајућа прича за друге земље ЕУ.

Како је Брегзит ојачао ЕУ 

Да Брегзит није нашкодио статусу ЕУ најбоље говоре подаци који показују да је подршка ЕУ значајно порасла у односу на 2016. годину и пре.

Сада 68 одсто грађана из земаља чланица ЕУ кажу да би гласали да њихова земља остане у ЕУ. Оптимизам када је реч о будућности ЕУ порастао је, од 2016. године, за 22 одсто, а грађани се осећају повезаније са ЕУ него пре Брегзита.

Друге анкете показују сличне нивое одобравања за политичку унију 27 земаља са седиштем у Бриселу.

Многи Европљани су постали опрезни након што су видели да процес напуштања ЕУ није нимало забаван, како су то брегзитовци обећавали. Читав процес Брегзита био је толико компликован, толико тежак – да су људи схватили да не можете тако лако напустити ЕУ.

Већи део Европе посматрао је у неверици како Брегзит урушава оличење добре школе парламнетаризма, британски парламент, који се месецима налазио у зачараном кругу политичког хаоса. 

Због тога су и евроскептици у другим земљама одустали од позива на сличне референдуме и усредсредили се на промене унутар ЕУ.

Изазови неће нестати

У последњих десетак година ЕУ је потресла мигрантска и дужничка криза. У јеку глобалне финансијске кризе 2008. године, бројне земље, укључујући Грчку, Португал, Ирску, Шпанију и Кипар, нису биле у могућности да отплате или рефинансирају свој државни дуг. Финансијски крах претио је европском банкарском систему.

Током 2015. године, више од милион миграната из Африке и са Блиског Истока путовало је Европом, вршећи притисак на јавне ресурсе и подстичући популизам.

Подршка ЕУ је порасла не само зато што се људи плаше хаоса који је Брегзит оставио за собом, већ и зато што се чини да више Европљана цени ЕУ и види заједничку судбину на начин на који то нису видели раније.

ЕУ доживљавају као сигурност, као организацију која ће их заштити од економских и безбедносних претњи. 

Ипак, проблеми Европске уније далеко су од краја. Уз успорени економски раст, све старије становништво критичари и популисти јачају – од Италије, треће по величини економија у еврозони, преко Мађарске до балтичких земаља.

Предност коју је ЕУ неочекивано стекла, ојачана а непољуљана Брегзитом, само је кратак предах пред изазовима који јој предстоје.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво