Polovičan dogovor u Madridu, male zemlje ponovo nemoćne protiv velikih

Zbog prirodnih katastrofa koje su posledica klimatskih promena, kao što su poplave i šumski požar, svake godine bez krova nad glavom ostane 20 miliona ljudi. Maratonski klimatski pregovori u Madridu okončani su polovičnim uspehom.

Nakon dvonedeljnih pregovora delegati iz 196 država doneli su deklaracije pozivajući na veće ambicije u smanjivanju gasova sa efektom staklene bašte i pomoći siromašnim zemljama koje trpe posledice klimatskih promena.

Međutim, ključna odluka o regulisanju globalnog tržišta ugljenika je odložena. Ambiciozne planove o smanjenju emisije štetnih gasova imale su EU male ostrvske zemlje, dok su protiv bile SAD i zemlje BRIKS-a.

"Mi bismo zahtevali brisanje oba paragrafa iz odluke", rekao je delegat iz Brazila.

Ostrvske zemlje osudile su bogate da nemaju osećaj za razmere klimatske krize.

Tržište ugljenika, koje ekonomisti smatraju ključnim za pružanje podsticaja za svet da pređe na modele rasta sa niskim udelom ugljenika, i dalje je jedno od najgorih pitanja i ono koje je ostavljeno za rasprave u Glazgovu sledeće godine.

Za jednog od potpredsednika sledeće Konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime izabrana je i Srbija.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. dec 2019, 02:24) - anonymous [neregistrovani]

@Воронцов

Не слажем се увек са твојим коментарима али овог пута си 100% у праву.
У питању је велика економска/политичка превара моћних лобија а почео је Ал Гор, бивши кандидат за УСА председника.

(nedelja, 15. dec 2019, 21:09) - Воронцов [neregistrovani]

Прича о климатским променама прихваћена је као математички аксиом

Клима на Земљи се мењала када људи нису ни постојали.Нико данас не може поуздано рећи шта одлучујуће утиче на климу. Али оно што видимо конкретно јесте загађивање животне средине. И уместо да се говори о загађењу животне средине која живот свих живих бића може учинити немогућим говори се о климатским променама.