Opet će se glasati u Vestminsteru

U Londonu će Donji dom britanskog parlamenta ponovo glasati, ovaj put o Zakonu o vanrednim izborima, koji predlaže premijer Džonson. Protekle noći u parlamentu nije bilo dvotrećinske većine da bi se usvojio zahtev za održavanje prevremenih izbora 12. decembra. Bi-Bi-Si javlja da će vlada prihvatiti amandmane Liberalno-demokratske partije i Škotske nacionalne partije na taj zakon kojima traže izbore 11. decembra.

Boris Džonson je pred parlamentarce postavio izbor: Ili da glasaju za Sporazum o povlačenju i vanredne izbore, ili da se organizuje novi referendum o Bregzitu. Zahtev za vanredne izbore nije dobio podršku opozicije i dela vlade.

"Vreme je da birači dobiju šansu da kažu šta misle o sporazumu koji sam postigao u Briselu i da se zameni ovaj parlament koji ne funkcioniše novim. On bi omogućio sprovođenje Bregzita kako bi Britanija krenula napred", rekao je Džonson.

I za predloženi Zakon, za čije usvajanje je potrebna prosta većina, premijer mora da ima podršku opozicije. Međutim, lider laburista Džeremi Korbin poručuje da je problem u nepouzdanosti njegovih stavova.

"Premijeru se ne može verovati. Stalno nešto obećava, pa se to izjalovi. Rekao je da nikada neće tražiti produženje, da će radije umreti. To je još jedno neispunjeno obećanje", rekao je Korbin.

Liderka Liberalno-demokratske partije Džo Svinson rekao je da su predložili plan kojim bi se zahtevali opšti izbori u najranijem mogućem terminu.

"Time bi se sprečio premijer da na silu progura loš sporazum o Bregzitu u parlamentu, pre izbora", navela je Svinsonova.

Evropska unija je pomerila i treći put rok za Bregzit, samo tri dana pre njegovog isteka, za 31. januar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи