Izrael nastavlja ofanzivu

Izraelska vojska pojačala kopnenu ofanzivu. Tenkovi i pešadijske jedinice već su duboko u pojasu Gaze. Hamas nastavlja da raketira jug Izraela. Prema poslednjim informacijama poginulo je 47 Palestinaca, među kojima i nekoliko visokih aktivista Hamasa. Peres odbacio mogućnost primirja. Međunarodna zajednica poziva na hitan prekid sukoba.

Izraelska vojska ušla je u pojas Gaze i opkolila grad Gazu. Kopnene borbe vode se oko celog grada. Izrael kaže da je svrha akcije zaustavljanje raketnih napada Hamasa na njihovu teritoriju i ne isključuje mogućnost proširenja ofanzive.

"Nemamo nameru ni da okupiramo Gazu, niti da slomimo Hamas, već da slomimo teror. A Hamasu je potrebna prava i ozbiljna lekcija. Upravo je dobijaju", rekao je izraelski predsednik Šimon Peres.

U pojasu Gaze odjekuju pucnji i detonacije. Izrael nastavlja ofanzivu vatrom iz borbenih aviona F 16, dok ratni brodovi tuku po palestinskom priobalju.

Zbog novih žrtava, broj poginulih se povećao na više od 500, od početka vazdušnih udara 27. decembra.

Blindirana vozila i pešadijske jedinice ulaze duboko u pojas Gaze. Izraelska armija podelila je taj pojas na dva dela u nastojanju da preseče transport oružja, zaliha i palestinskih boraca na sever oblasti.

Hamas pruža žestoki otpor izraelskim snagama, ispaljujući rakete na jug Izraela. Hamas je saopštio da je zarobio dva izraelska vojnika i da ih drži kao taoce.

"Operacija može biti završena i sutra ukoliko nas uvere da narod Izraela više neće biti gađan Hamasovim raketama. Pola miliona izraelskih civila živi u skloništima zbog tih napada", rekao je Mark Regev, portparol izraelske vlade.

Na području Džabalije i Bejt Lahije, preko kojih su sinoć izraelske kopnene snage ušle u Gazu, poginulo je 18 Palestinaca.

U Bejt Lahiji najmanje 12 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo je od projektila koje su ispalili izraelski tenkovi tokom borbi sa Hamasom na severu pojasa Gaze.

Najmanje dve osobe, koje su poginule u granatiranju u Bejt Lahiji, bile su palestinski radikalni aktivisti. Većina žrtava su bili civili, uključujući četiri člana jedne porodice koji su poginuli kada je granata pogodila njihovu kuću.

Dvojica visokih aktivista Hamasa Husam Hamdan i Muhamed Hilo poginuli su u izraelskom vazdušnom udaru na Kan Junis, u trenutku pojačanih izraelskih napada.

Hamdan i Hilo su bili odgovorni za ispaljivanje raketa na jug Izraela, kao i za specijalne jedinice Hamasa u pojasu Gaze.

U granatiranju glavne trgovačke zone u gradu Gaza poginulo je najmanje pet palestinskih civila, a 40 je ranjeno.

"Ono što je najvažnije jeste da momentalno zaustavimo agresiju. Njeno nastavljanje destabilizuje čitav region, uništava napore da se nastave pregovori i vodi radikalizaciji čitavog regiona, ne samo arapskog regiona", rekao je Rijad Mansur, palestinski ambasador i stalni posmatrač pri UN.

Bez dogovora u UN

"Nismo se dogovorili... Nema znaka jednakosti između akcija države članice UN i terorističke organizacije Hamas... Svaka država ima pravo na samoodbranu i izraelske odbrambene akcije nisu predmet pregovora", rekao je zamenik američkog ambasadora pri UN Alehandro Volf.

Američki otpor pozivu na prekid vatre usledio je svega nekoliko sati nakon što su izraelske kopnene snage upale na palestinsku teritoriju, nastavljajući akciju protiv radikalnog pokreta Hamas, tokom koje je već ubijeno više od 450, a ranjeno više od 3.000 Palestinaca.

Kopnene snage u Gazi

Izraelske tenkovske i pešadijske jedinice su u prvim časovima kopnene ofanzive ubile još osam Palestinaca, čime se ukupan broj žrtava popeo na više od 453, od kojih su Ujedinjene nacija najmanje četvrtinu opisale kao civile.

Istovremeno, u borbama je ranjeno i više od 30 izraelskih vojnika, od kojih dva teško. U raketnim napadima Hamasa stradala su ukupno četiri državljana Izraela.

Izraelske kopnene snage ušle su u subotu u Pojas Gaze, u nameri da preuzmu kontrolu nad oblastima iz kojih palestinske frakcije ispaljuju rakete na Izrael. Kolone tenkova, u potpunom mraku, uz podršku helikoptera prešle su granicu na severu Gaze iz tri pravca.

Kopnenom ofanzivom počela je druga faza izraelske operacije "Čvrsto olovo", koja već traje osam dana. Izrelski tenkovi gađali su pozicije radikalnog palestinskog pokreta Hamas, koji je uzvratio na napad.

Televizija El Arabija prenosi izjavu visokog zvaničnika Hamasa koji tvrdi da su palestinski borci ubili više izraelskih vojnika, dok izraelska armija navodi da su poginule desetine boraca Hamasa na početku kopnenog sukoba.

Hitan prekid izraelske ofanzive zatražio je i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je izraelskom premijeru Ehudu Olmertu preneo "krajnju zabrinutost i razočaranje", jer će eskalacija neprijateljstava "neizbežno povećati patnju već teško pogođenog civilnog stanovništva".

Blokada SB

Blokadom Saveta bezbednosti, kako navode diplomate na Ist Riveru, Izraelu je obezbeđeno još najmanje 48 časova za ofanzivu protiv Hamasa, jer se u ponedeljak očekuje dolazak ministara spoljnih poslova osam arapskih država, od kojih se očekuje gotovo ultimativan zahtev da se sukob momentalno prekine.

Ministri arapskih država će, kako se očekuje, u narednim danima pokušati da sa SAD definišu nacrt sporazuma o održivom prekidu vatre, ali za sada, kako su za RTS Onlajn rekle zapadne diplomate u Njujorku, nema formule koja bi istovremeno mogla zadovoljiti zahteve Izraela i Hamasa.

Ključne tačke budućeg sporazuma sadržaće obostrano uzdržavanje od oružanih akcija, ali i prekid šverca naoružanja u Pojas Gaze iz Egipta, kao i formiranje posebnog međunarodnog posmatračkog tima koji bi nadgledao poštovanje tog dogovora.

Hamas: Sednica Saveta bezbednosti UN farsa

Radikalni palestinski pokret Hamas saopštio je da smatra "farsom" neuspeh članica Saveta bezbednosti UN da se dogovore o saopštenju u kome se poziva na prekid sukoba u pojasu Gaze, gde je Izrael pokrenuo kopnenu operaciju.

"Ono što se desilo u Savetu bezbednosti UN jeste farsa koja pokazuje razmere dominacije Amerike i cionističkih okupatora u njegovim odlukama", rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum.

U saopštenju Hamasa se navodi da je Savet bezbednosti UN potvrdio svoje slaganje sa stavovima "okupatora" i da mu je "pružio mogućnost da nastavi masakr u Gazi".

Hamas je, takođe, "osudio" stavove Češke, predsedavajuće EU, ocenivši da je "pristrasna" i da "odobrava nastavak zločina koje čini okupator u Gazi".

Olmert: Izrael se ne bori protiv palestinskog naroda

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da se "Izrael ne bori protiv palestinskog naroda" i da će sprečiti humanitarnu krizu u pojasu Gaze omogućavajući dopremanje humanitarne pomoći u hrani i lekovima.

"Izrael se ne bori protiv palestinskog naroda u Gazi", izjavio je Olmert na početku sednice vlade.

Palestinci "nisu naši neprijatelji. I oni su žrtve nasilja i ubilačkog ugnjetavanja iste terorističke organizacije kao i Izrael", rekao je Olmert, aludirajući na radikalni palestinski pokret Hamas koji kontroliše pojas Gaze.

Ehud Olmert je istakao da Izrael ne želi otvaranje novog fronta na svojoj severnoj granici sa Libanom.

"Izrael nema nikakav interes da se otvore novi frontovi, osim ovog koji je otvoren na jugu", rekao je Olmert na početku sednice vlade koja se održava u zgradi Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

Olmert je rekao da je dao uputstva zvaničnicima odbrane da budu spremni za svaku eventualnost u slučaju da neko pokuša da iskoristi činjenicu da je Izreal angažovan na južnom frontu, ka Gazi.

Iran: Gaza će postati groblje za Izraelce

Gaza će postati izraelsko groblje, poručio je predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, reagujući na kopnenu ofanzivu izraelske vojske.

"Cionisti se suočavaju sa žestokim otporom Palestinaca... Cionisti bi trebalo da znaju da će Gaza postati njihovo groblje", rekao je Laridžani u iranskom parlamentu, poručujući: "Dole Izrael, dole 'cionisti."

Iran ne priznaje Izrael, koji je optužio Teheran da snabdeva Hamas oružjem, što su iranske vlasti demantovale, tvrdeći da toj grupi pružaju samo moralnu podršku.

Izraelska ofanziva je izazvala proteste u Iranu, a vlasti su osudile "međunarodno nedelovanje i naklonjenost Izraelu".

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара