Seul: Severnokorejske rakete kratkog dometa ne vidimo kao provokaciju

Južnokorejska obaveštajna agencija saopštila je da ne smatra provokacijom prošlonedeljno lansiranje projektila kratkog dometa u Severnoj Koreji, jer se po svemu sudeći radi o raketama "zemlja-zemlja".

Nacionalna obaveštajna služba (NIS) Južne Koreje predstavila je analizu severnokorejskih projektila ispaljenih u more sa istočne obale u subotu na sastanku pred parlamentarnim obaveštajnim odborom, prenosi agencija Jonhap.

Predsedavajuća odbora južnokrejskog parlamenta Li Hje Hun rekla je da NIS nije precizirao o kojoj vrsti projektila "zemlja-zemlja" je reč, dodavši da im je rečeno da je analiza još u toku.

Obaveštajna agencija smatra da najnoviji potez sugeriše da se Severna Koreja neće udaljiti od pregovaračkog stola, prenela je Li novinarima nakon brifinga.

Lansiranje, za sada, neodređene vrste projektila kratkog dometa usledilo je nekoliko meseci posle neuspelog februarskog samita između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Kao odgovor na ove provokacije, Tramp je poručio na Tviteru da Kim "u potpunosti razume veliki ekonomski potencijal Severne Koreje i da neće uciniti ništa što bi to ugrozilo".

Analitičari ovo lansiranje vide kao najnoviji pokušaj Severne Koreje da malo pojača pritisak na SAD i Južnu Koreju i pokaže svoje nezadovoljstvo posle neuspeha februarskih nuklearnih pregovora u kojima su tražili znatno ublažavanje sankcija u zamenu za denuklearizaciju, što je Vašington odbio, navodi Jonhap.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво