EU zabranjuje plastične tanjire, pribor, slamke

U zemljama-članicama EU ubuduće će biti zabranjeni plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće. To je previđeno novim zakonom koji je odobrio evropski parlament.

Za dogovor postignut s ministrima EU glasalo je 560 poslanika, 35 ih je bilo protiv i 28 uzdržanih.

Kako se navodi u saopštenju, od 2021. zabranjeni u EU će biti pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80 odsto morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama zemalja EU i širom sveta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, foka, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Države članice će do 2029. godine morati da omoguće ponovno prikupljanje 90 odsto upotrebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 procenata materijala iz kojeg su te boce izrađene moraće biti prikladno za recikliranje. Do 2030. godine udeo materijala koji se može reciklirati moraće da bude barem 30 odsto.

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obavezno postavljanje oznaka o negativnom uticaju koji na okolinu ima bacanje cigareta s plastičnim filterima te plastičnih čaša i vlažnih maramica, stoji u saopštenju, prenosi portal Indeks.

Savet ministara EU treba sada i formalno da usvoji ovaj zakon, nakon čega će uslediti objava u službenom listu Evropske unije, a nakon toga države članice EU imaće dve godine da taj zakon uvrste u svoje zakonodavstvo.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 28. mar 2019, 01:19) - anonymous [neregistrovani]

svašta

Za razliku od slamčica, pribora za jelo, tanjira i čašaod plastike, kutije od sladoleda pa i flaše od sokova se mogu opet upotrebiti, što većina ljudi i radi, dok niko ne pere i ponovo koristi plastične čaše i pribor za jelo. Da se razumemo, zabranio bih svaku plastičnu ambalažu ili uveo obavezan povraćaj, za flaše na primer, ali nema ovo nikakve veze sa time ko šta i gde proizvodi, već je reč o plastici za jednokratnu upotrebu.

(sreda, 27. mar 2019, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

Plastične FLAŠE

Najveći problem je plastična ambalaža, ali nju niko ne pominje. Recimo, pakovanja sladoleda. Nova pakovanja mesa, sa plastičnom osnovom i plastičnom folijom. A oni nam mažu oči slamkama, zato što slamke prave mahom Kinezi, a ne EU. Verovatno 90 % hrane ima plastičnu ambalažu. A onda je tu i gomila drugih, kabastih plastičnih proizvoda, kao što je baštenski nameštaj, pa i gomila igračaka. Ali ne, oni zabranjuju slamke. Birokratija kao iz najboljih parodija.

(sreda, 27. mar 2019, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

@Боце

Па може и то да се врати у стакло, тако је и било некада. Има и сада али ко ће да носи амбалажу, овако се купи пластика па после баци и нема проблема.
Једино не знам да ли планирају сламке од дрвета или метала.

(sreda, 27. mar 2019, 22:54) - Сале [neregistrovani]

Пластичне боце

Али тањири и сламчице су безначајан део пластичног отпада. Највећи део чине пластичне боце за сокове.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">