Muškarci u koferima nosili delove tela Kašogija?

Turska televizija emitovala je video-snimak na kojem se vide muškarci koji u rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu nose kofere, u kojima se navodno nalaze delovi tela ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Na snimku koji je emitovao kanal provladine turske televizije Haber, vide se muškarci koji, kako je navedeno, unose ukupno pet kofera kroz glavni ulaz rezidencije, na maloj udaljenosti od konzulata Saudijske Arabije u kojem je Kašogi ubijen početkom oktobra, prenosi Rojters.

Neimenovani turski zvaničnik kazao je, bez objašnjavanja, da izgleda da je taj izveštaj tačan, navodi agencija i dodaje da je o tome izvestio i provladin list Sabah.

Saudijske vlasti se nisu odazvale na Rojtersov poziv za komentar tog snimka.

Kašogi je ubijen 2. oktobra nakon što je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, a njegovo ubistvo je izazvalo međunarodnu osudu, nezadovoljstvo i narušilo je međunarodni ugled saudijskog princa Muhameda bin Salmana.

Kašogi je bio poznati kritičar saudijskog princa, bio je i kolumnista Vašington posta koji se pošle godine preselio u SAD.

Saudijski zvaničnici odbacili su optužbe da je princ Mohamed bin Salaman učestvovao u organizaciji Kašogijevog ubistva.

Sabah je izvestio da su koferi sa delovima Kašogijevog tela dovezeni u crnom minibusu oko 15 časova.

Zvanični Rijad je dve nedelje negirao Kašogijevo ubistvo pružajući brojna kontradiktorna objašnjenja, nakon čega je ipak priznao da je Kašogi ubijen, a da je njegovo telo raskomadano nakon što su pregovori o njegovom povratku u Saudijsku Arabiju propali.

Delovi tela Džamala Kašogija nisu pronađeni, a Turska je zahtevala u više navrata od Saudijske Arabije da otkrije gde se oni nalaze.

Prošlog meseca, turska policija je pretražila vilu u obalskoj oblasti jugoistočno od Istanbula u okvoru te istrage.

Kancelarija javnog tužilaštva Saudiske Arabije prošlog meseca je saopštila da zahteva smrtne kazne za pet osoba, a da je 11 osoba od njih 21 osuđeno i da će im se suditi pred sudom Saudijske Arabije.

Turski ministar spoljnih poslova je prošle nedelje rekao da radi sa drugim državama na premeštanju istrage o Kašogijevom ubistvu u Ujedinjene nacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво