Saudijsko-turski tim pretresa konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu

Zajednički saudijsko-turski tim ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu radi pretresa tog objekta, skoro dve nedelje posle nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Tim je u popodnevnim satima stigao u konzulat, a njihov dolazak su snimile novinarske ekipe, prenela je agencija AP.

Za sada nije poznato kakvu vrstu pretresa će sprovesti.

Agencija Rojters prenosi da je desetak ljudi ušlo u saudijski konzulat nakon što su neimenovani turski diplomatski izvori objavili da će zajednički tursko-saudijski tim izvrštiti pretres u toku dana.

Saudijski kralj Salman ranije danas je naredio istragu o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija, nakon što su turske vlasti najavile pretres saudijskog konzulata u Istanbulu, u koji je Kašogi ušao 2. oktobra, nakon čega mu se gubi trag.

Američki predsednik Donald Tramp istakao je da je razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom, koji negira da zna šta se dogodilo Kašogiju, i poručio je da će američki državni sekretar Majk Pompeo odmah otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi se sastao sa saudijskim kraljem. 

Kašogi, novinar koji je radio za Vašington post i bio kritičar režima u Rijadu, vodi se kao nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi podigao neka dokumenta.

Turske vlasti iznele su bojazan da su ga ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, što Rijad negira i tvrdi da su optužbe neosnovane.

Saudijska Arabija, za sada, nije pružila nikakve dokaze da je Kašogi izašao živ iz konzulata, a njegova verenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.

broj komentara 0 pošalji komentar