Posle sastanka Trampa i Kima, Seul i Vašington otkazuju vojne manevre

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države će sledeće nedelje objaviti odluku o otkazivanju zajedničkih vojnih vežbi, javila je južnokorejska agencija "Jonhap", pozivajući se na izvore vlade u Seulu.

Odluka o suspenziji odnosi se samo na obimne vojne manevre, ali ne i na rutinske vežbe, naveli su isti izvori, ali su istakli da će zajedničke vežbe biti obnovljene ukoliko Severna Koreja ne bude ispunila svoje obaveze o denuklearizaciji.

Američki predsednik Donald Tramp je u utorak, posle samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, u Singapuru, izjavio da treba prekinuti "ratne igre" koje su "provokativne" i "skupe".

"Vojne vlasti Južne Koreje i SAD su u bliskim kontaktima u vezi sa zajedničkim vežbama za koje je predsednik Tramp rekao da želi da ih prekine. Sledeće nedelje, ministarstva odbrane Južne Koreje i SAD će zajednički objaviti rezultat tih diskusija", rekao je izvor Johnapa, koji je želeo da ostane anoniman.

Trampovo pominjanje "ratnih igara", prema istom izvoru, moglo bi da se odnosi na obimne godišnje manevre, kao što su "Ključna odlučnost" u proleće, i "Ulči Čuvar slobode" na leto.

Prošle godine je 17.500 američkih i više od 50.000 južnokorejskih vojnika učestvovalo na manevrima "Ulči Čuvar slobode".

U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika, što je nasleđe Korejskog rata, završenog 1953. godine.

Jonhap podseća da su Seul i Vašington još 1992. godine, u vreme tadašnjeg dijaloga sa Pjongjangom, otkazale vežbe "Timski duh", ali su ih naredne godine obnovili.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво