Доналд Трамп и Ким Џонг Ун потписали "историјски документ"

Врховни вођа Северне Кореје и председник САД су у Сингапуру потписали заједнички документ. Ким Џонг Ун и ја само развили специјалну везу, рекао је Доналд Трамп. Веома брзо почиње процес денуклеаризације, најавио је председник Сједињених Држава. Ким је најавио да ће свет видети велике промене.

Доналд Трамп је након потписивања документа рекао да са Ким Џонг Уном има "специјалну везу". "Била ми је част да будем с тобом", рекао је председник САД лидеру Северне Кореје.

Трамп је после потписивања упитан да ли је Ким пристао на денуклеаризацију.

"Ми започињемо овај процес брзо, веома, веома брзо. Апсолутно", поручио је амерички председник.

За Си-Ен-Ен је неименовани амерички званичник навео да се ради о "споразуму којим се потврђује напредак у разговорима и обећање да се настави истим темпом". 

На питање да ли ће позвати Кима у Белу кућу, Трамп је рекао да ће то "апсолутно" учинити.

Док су стајали испред застава две земље, Трамп и Ким су се и последњи пут руковали у Сингапуру.

"Он је достојан преговарач", рекао је Трамп репортерима истакавши да је Ким ту у име свог народа.

Новинари су питали Трампа и шта је научио о севернокорејском лидеру. "Сазнао сам да је он веома талентован човек. Сазнао сам и да веома воли своју земљу", рекао је председник Сједињених Држава најавивши да ће се опет састати са Кимом.

Ким је рекао да жели да искаже захвалност Трампу што је до њиховог састанка дошло. "Имали смо историјски састанак и одлучили да прошлост оставимо иза себе и потписујемо историјски документ", поручио је Ким уз помоћ преводиоца. Најавио је да ће свет видети велике промене.

"Није било лако доћи овамо. Прошлост и предрасуде су биле препреке на путу напретка. Али превазићи ћемо их", рекао је раније данас Ким.

Опростивши се од америчког председника, лидер Северне Кореје је напустио Сингапур.

Пре потписивања документа, Трамп је рекао да је састанак са врховним вођом Северне Кореје прошао боље него што је ико очекивао.

Амерички и севернокорејски лидери, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, срдачно су разговарали током 38-минутног састанка иза затворених врата.

Према информацијама Шангајске медијске групе, 35-годишњи Ким је на место састанка стигао седам минута пре 71-годишњег Трампа, како би, како се оцењује, показао поштовање према старијем.

До историјског сусрета дошло је после неколико месеци дипломатског надмудривања САД и Северне Кореје.

Медији наводе да би самит могао да донесе трајну промену безбедносном окружењу североисточне Азије, као у случају посете некадашњег председника САД Ричарда Никсона Кини 1972, која је довела до трансформације Кине.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво