Posle sastanka Trampa i Kima, Seul i Vašington otkazuju vojne manevre

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države će sledeće nedelje objaviti odluku o otkazivanju zajedničkih vojnih vežbi, javila je južnokorejska agencija "Jonhap", pozivajući se na izvore vlade u Seulu.

Odluka o suspenziji odnosi se samo na obimne vojne manevre, ali ne i na rutinske vežbe, naveli su isti izvori, ali su istakli da će zajedničke vežbe biti obnovljene ukoliko Severna Koreja ne bude ispunila svoje obaveze o denuklearizaciji.

Američki predsednik Donald Tramp je u utorak, posle samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, u Singapuru, izjavio da treba prekinuti "ratne igre" koje su "provokativne" i "skupe".

"Vojne vlasti Južne Koreje i SAD su u bliskim kontaktima u vezi sa zajedničkim vežbama za koje je predsednik Tramp rekao da želi da ih prekine. Sledeće nedelje, ministarstva odbrane Južne Koreje i SAD će zajednički objaviti rezultat tih diskusija", rekao je izvor Johnapa, koji je želeo da ostane anoniman.

Trampovo pominjanje "ratnih igara", prema istom izvoru, moglo bi da se odnosi na obimne godišnje manevre, kao što su "Ključna odlučnost" u proleće, i "Ulči Čuvar slobode" na leto.

Prošle godine je 17.500 američkih i više od 50.000 južnokorejskih vojnika učestvovalo na manevrima "Ulči Čuvar slobode".

U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika, što je nasleđe Korejskog rata, završenog 1953. godine.

Jonhap podseća da su Seul i Vašington još 1992. godine, u vreme tadašnjeg dijaloga sa Pjongjangom, otkazale vežbe "Timski duh", ali su ih naredne godine obnovili.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 17. jun 2018, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Konacno jedan pravi potez!

Cestitamo gospodinu predsedniku Trampu. Hvala u nadi da cete u ovom smeru i nastaviti.