EU ukinula roming

Od danas građani Evropske unije neće imati dodatne troškove zbog korišćenja mobilnih telefona kada otputuju u inostranstvo. Zakon o ukidanju rominga stupio je na snagu.

Prema novim pravilima zakona, građani koji putuju po teritoriji EU moći će da pozovu, pošalju SMS poruke i surfuju internetom na mobilnim uređajima po istoj ceni koju plaćaju kod kuće.

Evropska komisija je saopštila da je "kraj" rominga jedan od najvećih uspeha EU. Navodi se da je bilo potrebno 10 godina da se popravi ova "marketinška greška", piše Bi-Bi-Si.

Unija je, kako se navodi, istovremeno uspela da nađe pravu ravnotežu između ukidanja troškova rominga i potrebe da domaći mobilni paketi ostanu konkurentni i privlačni. 

Britanska potrošačka grupa, međutim, upozorava korisnike telefona na moguće "neočekivane troškove".

Naime, navodi se da će preko naknada za prenos podataka korisnici ipak imati neke troškove.

Pored toga, različiti provajderi uključuju različite zemlje u svoje roming teritorije. Zato se preporučuje da se korisnici informišu o detaljima.

Jedna građanka Berlina podseća da su troškovi rominga bili bezobrazno skupi.

"Dobro je što toga više nema, ali treba voditi računa da ne bude zloupotreba", dodaje ona.

Zloupotrebom će se smatrati ako neko kupi SIM karticu u članici Evropske unije, gde su cene niže nego u njegovoj zemlji, i stalno je koristi, ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.

"U zakon je uključena odredba o poštenoj upotrebi kartica. Na primer, potrošač iz Nemačke kupi francusku SIM karticu jer su troškovi u Francuskoj daleko jeftiniji i stalno je koristi u Nemačkoj. Operater će na svaka četiri meseca proveravati da li taj potrošač zaista živi u Francuskoj ili samo koristi njihovu karticu", objašnjava Lina Ehrig, šef digitalnog tima u Udruženju potrošača Nemačke.

Međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni roming regulacijom, pa tako ako korisnik iz Hrvatske zove Nemačku, razgovor će mu se naplatiti po tarifi za međunarodni saobraćaj. Uz građane Evropske unije, zoni bez rominga uskoro će se pridružiti i Norveška, Island i Lihtenštajn. Zemlje Zapadnog Balkana nisu obuhvaćene ovim dogovorom.

Loren, studentkinja Univerziteta u Glazgovu koja putuje ovog leta u Amsterdam, kaže da ju je do sada kontaktiranje sa porodicom i prijateljima na putu koštalo dosta novca.

"Uvek sam plaćala ogromne račune zato što sam slala SMS i zvala prijatelje i porodicu kada otputujem", kaže Loren i dodaje da će novim zakonom boravak u inostranstvu biti manje stresan.

Međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni roming regulacijom, pa tako ako korisnik iz Hrvatske zove Nemačku, razgovor će mu se naplatiti po tarifi za međunarodni saobraćaj. Uz građane Evropske unije, zoni bez rominga uskoro će se pridružiti i Norveška, Island i Lihtenštajn. Zemlje Zapadnog Balkana nisu obuhvaćene ovim dogovorom. 

Naplata rominga do sada se vršila dodavanjem novca na osnovnu cenu poziva, SMS poruka i surfovanja internetom u inostranstvu.

U nekim slučajevima, korisnici su bili suočeni sa računima koji su iznosili stotine evra ili funti. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 15. jun 2017, 21:31) - srbski-anonimus [neregistrovani]

kasno, kasno..

zakasnili ste braco jevropljani sa ovom odlukom za jedno 10 godina.. sad svi mozemo da se zavalimo i gledamo kako se posrnuli dzin koprca i polako ali sigurno ide u istoriju. pa pa!

(četvrtak, 15. jun 2017, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Lepo pise

Ukida se roming pise lepo velikim slovima.A malim slovima skoro nevidljivim slovima pise na deset strana koja su ogranicenja koriscenja telefona u inostranstvu.pa ko sme da koristi svoj telefon neka pokusa.

(četvrtak, 15. jun 2017, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Odg na Glupost

Ti čovječe pričaš glupost ! Evo sam danas sa Hrvatskim mobitelom iz Njemačke zvao u Hrvatsku i sve funkcionira kako je dogovoreno u EU tj bez rominga i koštalo me 10 minuta kao da sam i u Hrvatskoj ! Nepričaj glupost!

(četvrtak, 15. jun 2017, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

Glupost

Ukinuli roaming?To se samo naivnima taki cini.Pokusali su Nemci na televiziji da objasne to "ukidanje",pa su ustanovili da je to jako tesko izvodljivo,a operateri su spremili klauzule,do klauzule....a ljudi ce da placaju,placaju...Wi-Fi i Viber,Whatsapp itd,sigurno dzabe....

(četvrtak, 15. jun 2017, 16:11) - anonymousVaso [neregistrovani]

roming

Mi ne mozemo da ukinemo roming ni medju Srbima...ili ce nam trebati bar jos 100 godina kako smo napredni u donosenju zakona. Jos uvek, motor u autu ima svoj broj i ne mozes ga zameniti kao rezervni deo. U Sloveniji su to ukinuli pre 25 godina