Madrid će blokirati referendum o nezavisnosti Katalonije

Portparol španske vlade Injigo Mendez de Vigo saopštio je da će vlada blokirati bilo kakav pokušaj daljeg procesa nezavisnosti u Kataloniji, nakon što je lider ovog severoistočnog regiona Karles Pučdemon objavio da će 1. oktobra biti održan referendum o otcepljenju, prenosi "Rojters".

"Na bilo kakav potez koji usledi nakon ove objave vlada će sigurno uložiti žalbu. Taj referendum neće biti održan zato što je nezakonit", rekao je Mendez de Vigo novinarima.

Lider Katalonije Karles Pučdemon saopštio je da će referendum o nezavisnosti Katalonije biti održan 1. oktobra, uprkos protivljenju vlade u Madridu.

Pučdemon je, govoreći u Barseloni, rekao da će pitanje na referendumu glasiti "Da li želite da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike?", prenosi AFP.

Katalonija je bogati severoistočni region sa 7,5 miliona stanovnika, koji obezbeđuje petinu bruto domaćeg proizvoda Španije.

Rojters navodi da katalonska vlada treba da formalno potpiše ovu objavu referenduma i podseća da je centralna vlada u Madridu već ranije blokirala secesionističke napore podnošenjem žalbi španskom Ustavnom sudu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 09. jun 2017, 20:07) - Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar u vezi referenduma u Kataloniji

Ako neki narod ima vecinu na odredjenoj teritoriji i zeli da osnuje svoju drzavu na istoj zasto ga silom sprecavati u tome?

(petak, 09. jun 2017, 19:46) - Milica [neregistrovani]

Katalonija

Jugoslavija je "rasturena pod dirigentskom palicom Amerike i Zapada", Kosovo se odvojilo od Srbije, po čijem ustavu i zakonu? Amerika i Zapad imaju za svaku zemlju drugi aršin.

(petak, 09. jun 2017, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

sve je marketing

Jesu ali i Katalonci kazu da su drugi narod. Svi narodi koji zive na prostoru ex-YU su Jugosloveni koliko i Evropljani, jedno drugo ne iskljucuje kao ni njihovu narodnost. Jugosloveni su geografska odrednica za juzno slovenske narode, kako i samo ime kaze. Kao sto male kompanije nemaju mogucnost da konkurisu za velike projekte tako je to iskljuceno i za male drzave. Danas sve te drzavice funkcionisu kao i nekadasnje kolonije, sluzeci za eksplotaciju rudnih bogatstava i jeftine radne snage, uz odliv "mozgova" koji za bolje uslove odlaze u kolonizatorske centre i razvijaju tudju zemlju umesto svoje. Sve je to zahvaljujuci korumpiranim domacim politicarima koji su postavljeni da narodu prodaju sarenu lazu i nacionalizmom im uteruju strah.

(petak, 09. jun 2017, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

katalonija

ako neko ne zeli da bude sa nekim onda neka glasaju pa sta bude.sila tu ne pomaze.

(petak, 09. jun 2017, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Nije sve marketing

Hrvatska i Slovenija su drugi narodi.

(petak, 09. jun 2017, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

sve je marketing

Cine 20% spanske ekonomije i 17% populacije ... pa i nebi se reklo da su nesto preterano "bogati" kao sto se prodaju. Ista prica kao sa SR Slovenijom i SR Hrvatskom.

(petak, 09. jun 2017, 16:20) - Rade [neregistrovani]

Katalonija

Zato Spanija nije priznala Kosovo.