Bivši ambasador SAD u Rusiji: Tramp je Putinova kopija

Bivši američki ambasador u Rusiji optužio je predsednika SAD Donalda Trampa da imitira autokratski stil vladanja, kakav je imao Vladimir Putin u svojim prvim nedeljama u predsedničkoj kancelariji.

Obamin ambasador u Rusiji od 2012. do 2014. Majkl Mekfol rekao je da su predsednikove srdačne izjave o ruskom kolegi zabrinjavajuće.

"Znam koja je vrsta vođe Putin, on je autokratski vladar. Ne želim da vidim njegovu kopiju ovde", izjavio je Mekfol za Bi-Bi-si, a preneo Indipendent.

Kako se navodi, on je za dobre odnose sa Rusijom, na kojima je i sam naporno radio godinama u Obaminoj administraciji, ali kaže da ti dobri odnosi ne mogu da budu cilj američke spoljašnje politike.

Mekfol je na crnoj listi Kremlja i od prošle godine zabranjen mu je ulazak u Rusiju.

On je uporedio Trampa i Putina na početku prvog predsedničkog mandata: medije naziva neprijateljima, u pitanje dovodi vladavinu zakona i sudije, što kako Mekfol navodi, podseća na rusko pravosuđe, koje je vremenom postajalo sve poslušnije pred predsednikom.

Demokratske institucije SAD su ipak čvršće od onih pre petnaestak godina u Rusiji, navodi američki ambasador, ukazujuči na sudije koje su poništile Trampovu odluku o zabrani ulaska državljana sedam muslimanskih zemalja u SAD i odstupanje državnog savetnika za bezbednost kao znake nezavisnog sudstva i slobodnih medija.

Mekfoli je upozorio ljude da moraju ostati budni, s obzirom na to da Trampove namere prema Rusiji ostaju nejasne, a nastavljaju se napetosti oko podrške sirijskom predsedniku, uključenosti u ukrajinski rat i sporovi oko NATO, prenosi Index.hr.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 16. feb 2017, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

www

zato je bivsi.

(četvrtak, 16. feb 2017, 15:20) - Rade [neregistrovani]

Mekfoli

treba da se okrene turskom predsedniku a ne Putinu.Turska je NATO clanica i Erdogan moze da radi sta hoce.