Vals: Hitno postići pakt sa islamom u Francuskoj

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da je islam našao svoje mesto u toj zemlji, ali da, pred usponom džihadizma, hitno treba postići pakt sa tom drugom najrasprostranjenijom religijom u Francuskoj, prenose francuski mediji.

Pakt sa islamom treba izgraditi posredstvom Fondacije za islam u Francuskoj, rekao je Vals, preneo je "Žurnal di dimanš".

"Islam je našao svoje mesto u Francuskoj, nasuprot stalnim populističkim napadima desnice i krajnje desnice", rekao je premijer, dodavši da "to nepodnošljivo odbacivanje islama i muslimana, kao i antisemitske, antihrišćanske reči i dela, treba najsnažnije suzbijati".

Međutim, posle nedavnih napada u Nici i Sent-Etjen-di-Ruvreu, Vals poziva i na razboritost pred usponom islamizma i globalizovanog džihadizma koji, kako kaže, uzima za taoce mnogobrojne muslimane u Francuskoj.

"Nisu svi salafisti džihadisti, ali skoro svi džihadisti jesu salafisti. Ovaj pakleni mehanizam tera na stotine pojedinaca, ponekad veoma mladih - muškaraca, žena, dugogodišnjih muslimana ili onih koji su se tek nedavno preobratili - da uzmu oružje u ruke i okrenu ga protiv svoje zemlje", upozorio je Vals.

Naglasivši da su vlasti bez presedana mobilisane u borbi protiv radikalizacije, premijer ocenjuje da Francuska treba da celom svetu bude primer kako se islam slaže sa demokratijom.

Vals, koji je u petak za "Mond" rekao da je otvoren za privremenu zabranu spoljnog finasiranja džamija, podsetio je danas da je pre više od 10 godina osnovana Fonracija za islam u Francuskoj koja može da transparentno sakuplja potrebna sredstva.

"Hitno treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju iznutra. U tom cilju, moramo postići istinski pakt sa islamom u Francuskoj, dajući Fondaciji centralno mesto", zaključio je francuski premijer.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 31. jul 2016, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

Islam u Francuskoj

Islam je jedina aktivna religija u Francuskoj. Hriscanske i protestantske crkve su prazne, gotovo niko ne ulazi u njih.Tu i tamo poneke beznacajne sekte pokusavaju da vrbuju ljude i to je sve. Svi Muslimani su vec u 4-5 sati ujutro u svojim bogomoljama i one su prepune.

(nedelja, 31. jul 2016, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Druga najveca religija u Francuskoj?

Mozda je tako bilo do 1970 godine.Sada je islam najveca religija u Francuskoj.