Čavušoglu: Vojska očišćena od pučista biće pouzdanija

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu opisao je kao neprimeren komentar šefa američke nacionalne obaveštajne službe, koji je nagovestio da čistke u turskoj vojsci posle pokušaja puča štete saradnji u borbi protiv Islamske države.

"Ako se oni (Amerikanci) pitaju da li je borba protiv Daeša (Islamske države) oslabljena zbog čistke u vojsci, mi kažemo da, naprotiv, kada je vojska očišćena... postaje pouzdanija i efikasnija u borbi", rekao je Čavušoglu novinarima, prenosi Rojters.

Šef turske diplomatije je, takođe, pokušao da smanji zabrinutost Zapada zbog pokušaja zbližavanja između Turske i Rusije posle perioda obeleženog napetošću, rekavši da odnosi sa Moskvom ne predstavljaju alternativu za NATO i EU, dodaje britanska agencija. 

Čavušoglu je, takođe, rekao da bi sledbenici imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, mogli da pokušaju da izvedu puč u Kirgistanu.

"Ako u Kirgistanu dođe do puča, izvešće ga FETO", rekao je Čavušoglu za Si-En-En Turk misleći na grupu koju Ankara naziva Fetulahova teroristička organizacija, prenosi AFP.

Gulen negira, međutim, da takva grupa postoji.

"Gulenisti su se infiltrirali u sve institucije. Kirgistan je naša bratska nacija. Potrebno je da odmah podelimo naše obaveštajne podatke sa njima", dodao je Čavušoglu.

Turska optužuje Gulena da stoji iza pokušaja puča 15. jula, ali i da jača svoj uticaj preko ogromne mreže privatnih škola ne samo u Turskoj već i u Africi i Centralnoj Aziji, podsetio je AFP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво