ID preuzela odgovornost za napad u Dagestanu

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u turističkom mestu u ruskoj oblasti severnog Kavkaza, Dagestanu, kad je ubijena jedna, a povređeno 11 osoba, saopštila je obaveštajna grupacija SITE, koja prati aktivnosti džihadista na Internetu.

"Uz pomoć Alaha, ratnici Kalifata su uspeli da napadnu grupu ruskih specijalaca u gradu Derbent na jugu Dagestana, kao i da ubiju jednog policajca i povrede druge", saopštila je ID nekoliko sati posle napada, a prenela je agencija AFP.

Napad se juče dogodio u mestu Derbent, u blizini gradske tvrđave Narin-Kala, kad se grupa od 20 ljudi popela na tvrđavu da bi gledala s visine grad.

Portparol istražnog komiteta u Dagestanu rekao je agenciji Tas da su na tu grupu iz automatskog naoružanja pucali zasad nepoznati napadači iz obližnje šume.

Policija je pronašla 67 čaura metaka različitog kalibra.

Lokalne vlasti veruju da su napad izvršili "ekstremisti oružane kriminalne grupe koja se sveti ljudima koji uživaju u novogodišnjim proslavama", preneo je sajt RT.

RIA Novosti su, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, prenele da je osoba koja je ubijena radila za Federalnu bezbednosnu službu, kao i da je druga osoba iz te službe ranjena.

Tvrđava je iz osmog veka i u njoj se nalazi najstarija džamija i medresa u Rusiji.

Ruske snage su preuzele kontrolu nad tvrđavom 1796. godine tokom rata sa Persijom.

Tvrđavu je Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) uvrstila u svetsku baštinu 2003. godine, naveo je AFP.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">