Читај ми!

Al Kaida koristi haos u Jemenu

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom iz vazduha je dopremila oružje borcima koji se suprotstavljaju šiitskim pobunjenicima. Istovremeno, pripadnici Al Kaide zauzeli ključnu vojnu bazu na istoku Jemena.

Sa jedne strane se vode žestoke borbe šiitskih Huta i milicija lojalnih predsedniku Abed Rabo Mansur Hadiju, dok sa druge strane jemenski ogranak Al Kaide osvaja sve veće delove Jemena i proširuje svoj uticaj u zemlji zahvaćenoj haosom, prenosi AP.

Al Kaida na Arapskom poluostrvu, kako se naziva njen jemenski ogranak, iskoristila je i profitirala na krizi u Jemenu, a podršku joj pružaju snage lojalne Hadijevom prethodniku, svrgnutom autokrati Ali Abdulah Salehu, izvestio je AP.

Pripadnici Al Kaide zauzeli su juče veliki lučki grad Mukala, kao i tamošnji zatvor odakle su oslobodili svoje sledbenike, uključujući i jednog od svojih lidera, rekli su bezbednosni zvaničnici.

Kalid Batarfi, jedan od lidera Al Kaide, koji u zatvoru već više od četiri godine, je među 300 zatvorenika koji su pobegli iz zatvora u Mukali, rekli su zvaničnici za AFP.

U Adenu ginu civili

U međuvremenu, direktor zdravstvene službe u Adenu Al Hader Lasuar rekao je da je najmanje 185 ljudi je poginulo, a 1.282 ranjeno u borbama od 26. marta vode za kontrolu tog grada, preneo je AFP.

Ovaj lučki grad, poslednje uporište pristalica predsednika Hadija, više od nedelju dana potresaju sukobi između šiitskih pobunjenika, Huta, i milicije lojalne Hadiju, potpomognute vazdušnim udarima koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom.

"Tri četvrtine od ovog broja su civili", dodao je Lasuar.

Lasuar je pozvao međunarodne organizacije i arapske države članice koalicije da  obezbede hitnu medicinsku pomoć bolnicama u Jemenu.

Međunarodni Crveni krst je saopštio da su tri pošiljke pomoći i medicinsko osoblje koje pokušava da stigne u Jemen i dalje blokirani, uprkos apelima upućenim koalicionim snagama, koje kontrolišu vazdušni prostor i luke Jemena, naveo je Rojters.

Organizacija Lekari bez granica je, takođe, navela, da su je zatvaranje aerodroma i ograničenja pomorskog pristupa, sprečili da pošalje medicinske radnike i humanitarnu pomoć u Jemen.

U vazdušnom napadu na jedno selo blizu prestonice Jemena, Sane, poginulo je devet članova jedne porodice, od kojih šestoro dece, izjavili su očevici.

Među poginulima su dva muškarca, jedna žena i šestoro dece.

Kako navodi Rojters, napad deluje kao deo vojne kampanje predvođene Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika Huta.

Jemen tone sve dublje u haos od kada je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija počela vazdušne napade na šitske pobunjenike i njihove saveznike, pre nedelju dana.

Posmatrači su upozoravali da bi ogranak Al Kaide koji se nalazi u Jemenu, a koji su SAD ocenile kao najsmrtonosniji ogranak organizacije, mogao da iskoristi nemire kako bi ojačao svoje prisustvo u državi.

Ujedinjene nacije su saopštile u četvrtak da je tokom dve sedmice sukoba širom Jemena poginulo 519, a ranjeno blizu 1.700 ljudi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se zbog situacije u Jemenu, nakon što je to zatražila Rusija kako bi se razmotrila humanitarna pauza u vazdušnim napadima na tu zemlju koje predvodi Saudijska Arabija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи