Читај ми!

Ruske snage zauzele još jedan brod na Krimu

Trupe lojalne Kijevu povukle se sa Krima. Normalizovano snabdevanje električnom energijom na Krimu, pošto je veći deo poluostrva sinoć ostao bez struje. G-7 raspravlja o situaciji u Ukrajini.

20.35 - Džon Keri i Sergej Lavrov razgovarali u Hagu. Rusija i SAD zastupaju zajedničko gledište da bi Kijev trebalo da sprovede ustavne reforme, kaže Lavrov.

20.15 - Lideri G-7 odlučili da u junu u Briselu bude održan samit G-7, umesto planiranog samita G-8 u Sočiju, prenosi Rojters. Zapadne zemlje i Japan suspendovale svoje članstvo u G-8 "sve dok Rusija ne promeni kurs". 

19.30 - Angela Merkel rekla da je samit G-8 u Sočiju otkazan zbog "ruske agresije prema Ukrajini". Lavrov ističe da Rusija nije zainteresovana za G-8, ako je Zapad ne želi.

19.20 - Lavrov o sličnosti Kosova i Krima: Želite li da se u Krimu proliva krv sve dok ne bude priznat, prenosi Raša tudej.

19.10 - Rusija treba da održava kontakte sa novim vlastima u Kijevu, rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Deščicjom.

17.35 - Ruske snage zauzele ukrajinski ratni brod "Konstantin Olšanski". Na brodu se nalazio 21 mornar. Tokom akcije ispaljivane su dimne bombe, javlja agencija Unian.

17.05 - Rusija zabranila ulazak na svoju teritoriju 13 kanadskih zvaničnika, među kojima su jedan savetnik i šef kabineta premijera.  

15.15 - Krim predstavljen kao deo ruske teritorije i na geografskim kartama dostupnim na zvaničnim sajtovima ruskog predsedništva i Saveta federacije, javlja AFP.

14.55 - Oko polovine ukrajinskih vojnika na Krimu prešlo na stranu Rusije, saopštilo ukrajinsko ministarstvo odbrane, prenosi Unijan.

12.50 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu boravi na Krimu, što je prva poseta nekog ruskog zvaničnika od pripajanja tog ukrajinskog poluostrva Rusiji, javljaju RIA Novosti.

12.20 - Krim bi mogao da dobije status posebne ekonomske zone, rekao ruski premijer Dmitrij Medvedev.

11.50 - Svi ukrajinski vojnici napustili baze na Krimu, rekao zamenik krimskog premijera Rustam Temirgalijev, javlja Itartas.

11.05 - Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine naložio Ministarstvu odbrane da povuče vojsku stacioniranu na Krimu, rekao Oleksandar Turčinov.

8.30 - Obama: Uprkos ruskoj aneksiji Krima, ne vidim Evropu kao bojno polje između Istoka i Zapada. Putin treba da razume ekonomske i političke posledice njegovih akcija u Ukrajini, kaže američki predsednik.

Zamenik krimskog premijera Rustam Temirgalijev rekao je da su sve baze na tom poluostrvu pod kontrolom ruskih trupa i dodao da su ukrajinski vojnici napustili baze na Krimu.

Svi ukrajinski vojnici su ili prešli na rusku stranu ili napustili teritoriju Krima", rekao je Temirgalijev za Itartas.

Ranije danas, Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine (SNBU) naložio je Ministarstvu odbrane da sprovede dislokaciju vojnih jedinica stacioniranih na Krimu.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika i predsednik parlamenta Oleksandar Turčinov rekao je i da je Savet naložio vladi da evakuiše porodice vojnika kada su izloženi realnoj pretnji po život i zdravlje, prenele su ukrajinske agencije.

Vladi je naloženo da smesti članove porodica vojnika u kontinentalni deo Ukrajine.

"Vladi je poručeno da osigura smeštaj svima koji moraju da napuste svoje kuće pod pritiskom okupatora", rekao je Turčinov, a prenela je agencija UNN.

Rano jutros, ruske snage su zauzele pomorsku bazu "Feodosija" na istoku Krima, jednu od retkih na kojoj se vijorila samo ukrajinska zastava posle pripajanja tog poluostrva Rusiji.

Kako navode agencije, ukrajinski vojnici u bazi nisu bili naoružani, a prilikom zauzimanja čuli su se pucnji. Ruska zastava je sada postavljena na najmanje 190 vojnih objekata na Krimu.

Vladislav Seleznjov, portparol ukrajinskih snaga na Krimu, kaže da su Rusi na silu upali u "Feodosiju" i da su u akciji učestvovali i helikopteri.

Tačan broj ukrajinskih vojnika u toj bazi nije poznat. Međutim, prema rečima jednog od pripadnika ukrajinskog bataljona, koga citira Rojters, nešto manje od polovine vojnika iz baze namerava da ostane na Krimu i pridruži se ruskim snagama.

Ostali, navodno, žele da odu u centralnu Ukrajinu i nadaju se da bi mogli da ponesu i svu opremu sa sobom.

U međuvremenu, snabdevanje električnom energijom na Krimu potpuno je obnovljeno u svim naseljima, saopštila je kancelarija krimskog ministarstva za vanredne situacije.

"Od pet ujutro, snabdevanje strujom u krimskim naseljima potpuno je obnovljeno, kritični infrastrukturni objekti normalno rade", navelo je ministarstvo, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

Više oblasti Krima sinoć je ostalo je bez struje, posle čega je prvi potpredsednik vlade Krima izjavio da je Ukrajina za 50 odsto smanjila snabdevanje tog poluostrva električnom energijom.

Poluostrvo Krim snabdeva se strujom i vodom iz Ukrajine.

G-7 o situaciji u Ukrajini

O situaciji u Ukrajini razgovaralo se u Hagu, na samitu lidera sedam najbogatijih zemalja sveta - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana.

U saopštenju sa vanrednog samita navodi se da su lideri članica G-7 spremni da intenziviraju sankcije protiv Rusije ako zvanična Moskva ne preduzme mere za ublažavanje krize u Ukrajini.

Oni su takođe doneli odluku da se, kako je rekao jedan neimenovani francuski diplomatski izvor, sastanu na samitu G-7 u Briselu u junu, umesto da dođu na planirani sastanak G-8 sa Rusijom u Sočiju.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej potvrdio je na Tviteru da će se G-7 sastati u junu u Briselu.

"Spremni smo da dodatno intenziviramo mere, uključujući koordinisane sankcije koje će imati veći uticaj na rusku privredu, u slučaju da Rusija nastavi da utiče na eskalaciju krize", navodi se u zajedničkom saopštenju G-7, prenela je agencija AFP.

Pored toga, zapadne zemlje i Japan su objavili da suspenduju svoje učešće u Grupi osam najrazvijenijih svetskih privreda (G8) sve dok Rusija "ne promeni svoje ponašanje".

Umesto toga, članice te grupe će se sastati bez Rusije, što je potez koji, prema navodima agencije AP, ima za cilj izolaciju Moskve kao kaznu zbog pripajanja poluostrva Krima.

Jedan od diplomata Evropske unije, insistirajući na anonimnosti, rekao je da je G-8, čiji je član i Rusija - mrtav, samo što to niko ne želi javno da izgovori, preneo je Rojters.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je sa ukrajinskim kolegom, u susretu najvišeg nivoa između dve zemlje od početka krize.

Sastanak G-7 je sazvao Barak Obama kao odgovor na najžešću konfrontaciju Istoka i Zapada od kraja Hladnog rata. Američki predsednik je u Hagu rekao da SAD i Evropa imaju jedinstven stav da Rusija treba da plati cenu za intervenciju u Ukrajini.

"Evropa i SAD su ujedinjene u podršci ukrajinskoj vladi i Ukrajincima. Ujedinjeni smo i u stavu da Rusija treba da plati cenu za sve akcije koje je do sada sprovela", rekao je Obama posle razgovora s holandskim premijerom Markom Ruteom.

U međuvremenu Rusija je zabranila ulazak na svoju teritoriju 13 kanadskih zvaničnika, među kojima su jedan savetnik i šef kabineta premijera.Moskva ipak saopštila da je "otvorena za konstruktivnu saradnju s Kanadom".

Kanada je izrazila zabrinutost zbog poteza Moskve, ističući da "kanadski zvaničnici koje je imenovala Rusija nisu oligarsi, niti prete da će anektirati delove miroljubivog susedstva vojnom silom".

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво