Читај ми!

"Alarm" u Tokiju

Zbog sve većeg prisustva kineskih vojnih letelica i brodova u neposrednoj blizini japanskih ostrva u Tokiju zvone alarmi. Snažno alarmiranje javnosti na opasnost od rastuće kineske vojne moći odgovara vladajućoj koaliciji čiji je cilj revizija ustava kako bi se otvorio put ka jačanju japanskih oružanih snaga.

Kineski izviđački avion "Y-8" obleteo je japansko ostvro Mijako u blizini Okinave, 24. jula, što je do sada prva takva akcija kineske armije, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Kineski avion kretao se u međunarodnom vazdušnom koridoru i ni u jednom trenutku nije narušio japanski vazdušni prostor.

Uprkos tome, ova vest zaposeda naslovne stranice japanske štampe, gde se tumači kao još jedan dokaz o rastućim ambicijama Kine da zagospodari pacifičkim prostranstvima i još jedan pokazatelj njene nove, agresivne i provokativne vojne strategije prema susedima.

Izviđački avion, koji se po izjavama kineskih zvaničnika nalazio na rutinskom zadatku u cilju obuke, na svom putu obišao je sporna ostrva Senkaku i prošao nedaleko od američkih vojnih baza koje prekrivaju 40 odsto teritorije Okinave, najvećeg japanskog ostrva iz arhipelaga Rjukju.

Japan i Kina spore se oko malih nenaseljenih ostrva Senkaku (u Kini poznatih kao Diaoju) u Istočnom kineskom moru koja leže, smatra se, na velikim zalihama prirodnog gasa, i nafte.

Rastuća pozornost prema aktivnostima kineske armije

Japanske vlasti poslednjih meseci aktivno iznose u javnost nekada malo poznate detalje u vezi sa aktivnostima kineske obalske straže i mornarice u blizini japanskih teritorijalnih voda, čime nastoji da domaćoj javnosti ukaže na intenziviranje vojnih i paravojnih aktivnosti velikog suseda.

Tako je u februaru japanskoj javnosti do u detalj prenet incident u kojem je kineska fregata usmerila snop svog radara za navođenje vatre na japanski vojni brod i helikopter sa kojima je došla u kontakt.

Intenzivno izveštavanje o relativno malim incidentima u Istočnom kineskom moru, smatra se, motivisano je iskrenom zabrinutošću Tokija da bi neki nesporazum tokom inače rutinskog mirnodopskog susreta vojnih brodova i aviona dve zemlje u spornim vodama mogao da izazove početak oružanog sukoba, ali i željom da se svraćanjem domaće i svetske javnosti na aktivnosti kineske armije spreče dalji izleti kineskog brodovlja i letelica u sporno područje.

Saopštenja poput ovog o letu kineskog izviđačkog aviona takođe služe i kao sredstvo da se domaća javnost ubedi da Japan treba da ojača sopstvene vojne kapacitete i izmeni tzv. „Ustav mira" iz 1947. godine koji mu ne dozvoljava upotrebu vojne sile u rešavanju međunarodnih konflikata i koji ga indirektno sprečava da dođe u posed ofanzivnog oružja poput projektila velikog dometa ili nosača aviona.

Kineska pretnja olakšava izmenu ustava

Vladajuća koalicija Liberalno demokratske (LDP) i partije Komeito kao jedan od svojih najvećih prioriteta ima reviziju ustava na način koji bi omogućio jačanje japanske vojne moći i aktivnije učešće japanskih snaga u međunarodnim vojnim operacijama.

Na izborima za polovinu sedišta u Gornjem domu japanskog parlamenta održanim 18. jula vladajuća koalicija je odnela ubedljivu pobedu koja joj je donela apsolutnu većinu u tom domu.

Veliki deo japanske javnosti i dalje se protivi izmeni ustava i naoružavanju zemlje, ali podržava vladajuću koaliciju zbog pozitivnih rezultata koje je ostvarila u vođenju ekonomije.

Sa obzirom da LDP i Komeito već imaju većinu i u Donjem domu parlamenta, pravno gledano otvorena su vrata za reviziju japanskog ustava, ali vladajuća koalicija i dalje mora da radi na pridobijanju podrške građana za taj potez.

U tom smislu, usmeravanje pažnje javnosti na sve smelije aktivnosti Kineske narodne armije u Pacifiku potrebna je vadajućoj strukturi u Tokiju da pridobije javno mnenje za izmenu ustava.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво