Читај ми!

Licem u lice, Obama i Romni

Barak Obama protiv Mita Romnija u drugoj debati predsedničkih kandidata. Republikanac dobio prvu rundu, Obama najavljuje veliki povratak. Razlika između kandidata jedva tri odsto.

Oči Amerike uprte su u njujorški Univerzitet "Hofstra" gde će se održati druga debata Baraka Obame i Mita Romnija, možda i ključni trenutak američkih predsedničkih izbora.

Kada se njujorški Hofstra univerzitet prijavio za domaćina predsedničke debate, niko nije očekivao da će baš ta debata postati ključni trenutak kampanje.

Interesovanje je ogromno, na hiljade novinara zaposelo je univerzitetski kampus, a očekuje se i rekordna televizijska gledanost. Debatu u Denveru gledalo je 70 miliona ljudi i jedno je veliko finale profesionalne lige američkog fudbala, "Superboul", bilo gledanije. Ulozi su, u međuvremenu, porasli.

Osamdeset srećnika sedeće na podijumu sa kandidatima i imaće priliku da postavi unapred pripremljena pitanja. Za 90 minuta ima vremena za 13 do 15 pitanja, a koja će pitanja biti postavljena odlučuje isključivo moderatorka debate Kendi Krouli sa Si-En-Ena.

Kandidati ne znaju pitanja unapred, a onaj koji postavlja pitanje mora da bude prepoznat kao neopredeljen birač.

Debate u Americi obično ne presuđuju izbore, ali mogu da im promene tok. Trenutno stvari idu u korist Mita Romnija koji se sasvim primakao Obami, i to zahvaljujući prvoj debati, pa je razlika između dva kandidata, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, jedva tri odsto u korist Obame.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu "Hofstra" Ričard Himelfarb kaže da je ovo veoma važna debata, pošto je prva prodrmala trku, pomešala očekivanja birača, pa je kampanja, za koju se smatralo da je završena, ponovo postala neizvesna.

Dekan Nacionalnog centra za regionalne studije Univerziteta "Hofstra" Lari Levi smatra da debata neće odlučiti pobednika.

"Ako bi trebalo da se kladim, rekao bih da debata neće odlučivati. Probudićemo se u sredu ponovo u neizvesnoj trci koja će trajati do samog kraja", ističe Levi.

Mit Romni moraće da bude još bolji nego u prvoj debati, i to u direktnoj komunikaciji sa građanima, što je nekada bio Obamin teren.

Od Obame se očekuje da u raspravu uđe srčanije i da se bori u ime svojih birača, i starih i novih.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво