Višegradska grupa odbija kvote za preraspodelu migranata

Zemlje Višegradske četvorke oštro su odbile predlog Evropske komisije da se uvedu kvote za preraspodelu desetina hiljada izbeglica koje stižu preko Sredozemnog mora iz Afrike i sa Bliskog istoka. Poljska je, kao i Češka, najavila da će blokirati u Briselu svei deje koje ne bi bile zasnovane na principu dobre volje i procene samih država.

Poljska je, kao i Češka, najavila da će blokirati u Briselu svei deje koje ne bi bile zasnovane na principu dobre volje i procene samih država, prenosi Beta.

"Čudi me jako da su šefovi vlada doneli jasnu odluku da će prihvatanje izbeglica biti dobrovoljno, a Evropska komisija nam sada nameće nekakve kvote. Na to nikako ne pristajemo. Tema će se ponovo otvoriti na samitu Evropske unije", rekao je poljskoj televiziji TV N24 zamenik šefa poljske diplomatije Rafal Tšaskovski, zadužen za evropska pitanja.

Poljski zvaničnik upozorio je da same države članice moraju da odlučuju o tome koliko izbeglica mogu da prime i pod kakvim uslovima.

"I da li mogu da im obezbede odgovarajuće uslove da žive i integrišu se u društvo, jer će u suprotnom slučaju oni doći i odmah pobeći u bogatije zemlje. Otvarali smo vrata izbeglicama iz Sirije ali oni nisu hteli da dođu u Poljsku", rekao je Tšaskovski.

Krajem aprila na zajedničkim konsultacijama nemačke i poljske vlade u Varšavi, poljska premijerka Eva Kopač jasno je rekla, u susretu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Poljska neće dopustiti da joj se nametnu obavezne kvote.

"Poljska je deklarisala pomoć za problem izbeglica na moru. Sredozemno more ne može da bude jedna velika grobnica. Ali evropska solidarnost može da bude bez prinude, dobrovoljna. Nema sumnje da će svaka zemlja prihvatati izbeglice. Po meri svojih mogućnosti", rekla je Eva Kopač

Premijer Češke Bohuslav Sobotka takođe je u sredu u Pragu kategorično odbio kvote i bilo kakav princip osim dobre volje članica da budu solidarne sa onim zemljama koje su najviše izložene talasu izbeglica.

"U EU trenutno ne postoji pravni okvir koji bi omogućio uvođenje kvota... Češka želi da pomogne ali u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta", rekao je Sobotka a upozorio je da takav sistem garantovanih kvota može da kontraproduktivno još podstakne priliv iz beglica u Evropu.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec izjavio je da nije problem to da Češka primi 525 izbeglica, kolika bi bila kvota za nju, ali da je pitanje šta dalje.

"Vlada će pitati i zašto Češka treba da primi više izbeglica od, recimo Švedske", rekao je Hovanec.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak jučerašnji predlog kvota koji je predstavila Evropska komisija ocenio je samo kao polazište za dalju debatu.

"Slovačka je uverena da takav tip odluka podleže odobravanju od strane svih članica EU", dodao je Lajčak.

Na predlog da cela EU preko obaveznih kvota za prijem izbeglica olakša izbegičku krizu pre svega u Italiji i Nemačkoj, najoštrije je reagovao mađarski premijer Viktor Orban.

Predlog je nazvao suludim i neodgovornim, a založio se i da EU uopšte ni ne prima nelegalne izbeglice zato što one krše zakone u pokušaju da uđu na teritoriju EU.

"To je tragična zabluda Evrope. Jedina reakcija koja ima smisla jeste da se evropske države dogovore da svaku izbeglicu koji kod nas dođe lepo pošalju natrag na mesto odakle je došao. Nije rešenje za čovečanstvo da sada počne da se migrira po celom svetu", rekao je i bivši češki predsednik Vaclav Klaus.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 14. maj 2015, 22:56) - anonymousevropa [neregistrovani]

tuzan narod

pa sta ti poljaci vise fantaziraju u evropi kad su i sami izbegli na sve strane pitao bi samo kako se osecaju englezi nemci i italijani kad moraju da prime i te jadne ljude a i iste te poljake koji su ih okupirali za ovih 5godina

(četvrtak, 14. maj 2015, 12:50) - глас разума [neregistrovani]

Како изгледа усаглашеност ЕУ ?

На овом примеру се види зашта служе између осталог мање чланице ЕУ.... за исправљање свих брљотина оних већих и моћних.
Избеглице треба да приме они који су одговорни или који су у значајној мери допринели да ти људи постану избеглице, дакле они који су бомбардовали и разорили Либију, који су рушили Тунис, Египат, Сирију, Јемен...
Не видим разлог зашто би сад Чеси, Мађари, Словаци или Кипрани примали мигранте и избеглице, које су други проузроковали, којима је данас тако тешко да признају да нигде нису донели ни демократију нити једно једино људско право, већ само несрећу, терор, смрт, разарање, чемер, јад и изгегличке колоне. Не да им је тешко да признају своје грешке, већ настављају да хрле у још веће несреће.
Да ли је сада јасно и очигледно чему служе мале земље у ЕУ? Е то је та тзв. усаглашеност којој се стреми.

(četvrtak, 14. maj 2015, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

Usaglasenost sa EU

Kako mi mozemo da se usaglasimo sa EU, kada ni EU ne moze da se usaglasi sa EU?