Podmornica završila potragu nestalim avionom

Robotička mini podmornica "blufin-21" završila je potragu za malezijskim avionom u južnom delu Indijskog okeana. U toku je analiza prikupljenih podataka.

Ovo je treći put da podmornica pretražuje okean. Dva prethodna pokušaja su obustavljena zbog tehničkih poteškoća mini podmornice, koja je vlasništvo američke mornarice, javlja Tanjug.

Svi podaci koje je podmornica prikupila trenutno se analiziraju. Analize podataka do kojih je došla podmornica iz prva dva pokušaja nisu ništa značajno pokazale, navodi Bi-Bi-Si.

Podmornica pretražuje oblast Indijskog okeana iz koje su registrovani signali za koje se veruju da su došli iz crnih kutija nestalog aviona.

Na osnovu satelitskih snimaka zaključeno je da je avion nestao zapadno od Perta, ali još nije poznato zašto se nalazio na tako velikoj udaljenosti od svog kursa i istraga o tome traje.

Australijski premijer Toni Abot je u intervjuu za Vol strit džurnal rekao da vlasti neće prestati potragu za avionom MH370, koji je nestao 8. marta sa 239 putnika i članova posade.

Vlasti su nagovestile da bi u pretragu dna okeana mogle da budu uključena specijalna robotička vozila, koja mogu da se spuste na dubinu do šest kilometara, pošto "blufin 21" može da pretražuje okean do 4,5 kilometara dubine.

Koordinator tima za potragu Angus Hjuston preneo je da se trenutno analiziraju uzorci nafte iz oblasti u kojoj su zabeleženi signali prošle sedmice, a da prikupljeni uzorci ne pripadaju brodovima koji plove tom oblašću.

Ipak, kao i tokom ranijih potraga, upozorio je da se ne sme preuraniti sa donošenjem zaključaka.

broj komentara 0 pošalji komentar