Читај ми!

Ujedinjenje ili aneksija

Ukoliko se kiparski Grci i Turci ne dogovore o ponovnom ujedinjenju, Turska će razmotriti mogućnost da pripoji severni deo Kipra, izjavio turski ministar zadužen za evropska pitanja Egemen Bagis.

Ministar za evropska pitanja Turske Egemen Bagis izjavio je da je Ankara razmatra i mogućnost da pripoji severni deo Kipra, ukoliko se Grci i Turci na tom ostrvu ne dogovore oko ujedinjenja.

Bagis je za list kiparskih Turaka "Kibris" izjavio da će Turska podržati svaki dogovor koji postignu obe strane, ali i da je to samo jedan od mogućih ishoda. On je kao opcije naveo ponovno ujedinjenje na osnovu sporazuma dva lidera, zatim stvaranje dve nezavisne države ukoliko oni ne mogu da se dogovore o ujedinjenju, ili čak i da se Turskoj pripoji Turska Republika Severni Kipar.

Lider kiparskih Grka Dimitris Hristofijas i vođa kiparskih Turaka Dervis Eroglu malo su napredovali u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva, koje je podeljeno na dve zajednice 1974, otkako su ih Ujedinjene nacije ubedile da obnove napore krajem prošle godine.

Mnogi kiparski Turci se ideji o pripajanju Turskoj žestoko protive, što je potvrdio i Ozkan Jorgančioglija, vođa glavne opozicione Republikanske turske partije.

Usled nepromenjene situacije Turska je saopštila da, ukoliko ne bude pronađeno rešenje do 1. jula, kada Kipar preuzima predsedavanje EU, ona će prekinuti dijalog dok predsedavanje EU ne preuzme druga zemlja 2013. godine.

Turska je razmestila svoju vojsku na severu Kipra kada je izvršila invaziju na to ostrvo 1974. godine, nakon državnog udara na Kipru koji je predvodila vojna hunta u Atini.

Severni Kipar priznaje samo Ankara i jedino s Turskom ima uspostavljen avio saobraćaj, a pritom je isključen iz međunarodnog sporta, finansija i trgovine i u ogromnoj meri ga pomaže Ankara.

Spor je prošlog septembra zaoštren kada je Kipar dozvolio da počnu radovi na pronalaženju gasa. Turska je odmah uputila svoju mornaricu u istočno Sredozemlje, navodeći da svaki gas koji bude bio pronađen pripada svim Kipranima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво