Čitaj mi!

Ujedinjenje ili aneksija

Ukoliko se kiparski Grci i Turci ne dogovore o ponovnom ujedinjenju, Turska će razmotriti mogućnost da pripoji severni deo Kipra, izjavio turski ministar zadužen za evropska pitanja Egemen Bagis.

Ministar za evropska pitanja Turske Egemen Bagis izjavio je da je Ankara razmatra i mogućnost da pripoji severni deo Kipra, ukoliko se Grci i Turci na tom ostrvu ne dogovore oko ujedinjenja.

Bagis je za list kiparskih Turaka "Kibris" izjavio da će Turska podržati svaki dogovor koji postignu obe strane, ali i da je to samo jedan od mogućih ishoda. On je kao opcije naveo ponovno ujedinjenje na osnovu sporazuma dva lidera, zatim stvaranje dve nezavisne države ukoliko oni ne mogu da se dogovore o ujedinjenju, ili čak i da se Turskoj pripoji Turska Republika Severni Kipar.

Lider kiparskih Grka Dimitris Hristofijas i vođa kiparskih Turaka Dervis Eroglu malo su napredovali u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva, koje je podeljeno na dve zajednice 1974, otkako su ih Ujedinjene nacije ubedile da obnove napore krajem prošle godine.

Mnogi kiparski Turci se ideji o pripajanju Turskoj žestoko protive, što je potvrdio i Ozkan Jorgančioglija, vođa glavne opozicione Republikanske turske partije.

Usled nepromenjene situacije Turska je saopštila da, ukoliko ne bude pronađeno rešenje do 1. jula, kada Kipar preuzima predsedavanje EU, ona će prekinuti dijalog dok predsedavanje EU ne preuzme druga zemlja 2013. godine.

Turska je razmestila svoju vojsku na severu Kipra kada je izvršila invaziju na to ostrvo 1974. godine, nakon državnog udara na Kipru koji je predvodila vojna hunta u Atini.

Severni Kipar priznaje samo Ankara i jedino s Turskom ima uspostavljen avio saobraćaj, a pritom je isključen iz međunarodnog sporta, finansija i trgovine i u ogromnoj meri ga pomaže Ankara.

Spor je prošlog septembra zaoštren kada je Kipar dozvolio da počnu radovi na pronalaženju gasa. Turska je odmah uputila svoju mornaricu u istočno Sredozemlje, navodeći da svaki gas koji bude bio pronađen pripada svim Kipranima.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. mar 2012, 18:59) - anonymous [neregistrovani]

Islamizacija

Islamizuju Evropu moj rodjace u Nemackoj ih je samo 5 miliona!

(ponedeljak, 05. mar 2012, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Kipar

Pa ako je turska toliko jaka ekonomski , sta ce onda toliko turaka po zapadnoj evropi, sto nisu u svojoj zemlji onda .

(ponedeljak, 05. mar 2012, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Turci

Sad koriste priliku kad su grci u teskom polozaju

(ponedeljak, 05. mar 2012, 09:38) - V.Z. [neregistrovani]

Turska ekonomija

Turska je ekonomski jaca od Bugarske, Rumunije, Srbije, BiH, C. Gore, Albanije i Moldavije. Mozda je Slovacka i jos par nekih evropskih zemalja u gore navedenoj grupi, u sta nisam siguran. Primjera radi, Turska ima nacionalni dohodak po glavi stanovnika 15.340$, ali nominalni svega 10.106$. Grcki nacionalni dohodak je preko 27.000$, slovenacki preko 29. 000$, hrvatski preko 18.000$(nominal 14.500$). Ovo su zemlje najnize rangirane, koje bolje stoje od Turske. Ako se racuna ukupan dohodak, Turska je na 16-tom mjestu u svijetu, ali kad se taj dohodak podijeli na ukupan broj stanovnistva, moze se zakljuciti da je velika vecina evropskih zemalja ekonomski dosta jaca od Turske, i ako je njena ekonomija u usponu.

(ponedeljak, 05. mar 2012, 03:16) - V... [neregistrovani]

Re: sve jasno

Turska ima tako jaku ekonomiji da im je bruto nacionalni dohodak skoro duplo manji od hrvatskog, ili portugalskog.

(ponedeljak, 05. mar 2012, 00:59) - Miloš Obilić [neregistrovani]

Aneksija?

Izgleda da Turska nije naucila lekciju...

(ponedeljak, 05. mar 2012, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

sve jasno

"Severni Kipar priznaje samo Ankara i jedino s Turskom ima uspostavljen avio saobraćaj, a pritom je isključen iz međunarodnog sporta, finansija i trgovine i u ogromnoj meri ga pomaže Ankara."Sad mi je jasno zasto turci ne haju za Evropom a i zasto bi kad je Turska ekonomski jaca bar od pola Evrope.