Čitaj mi!

Preminula još jedna porodilja, zaštitu protiv korone donose protivepidemijske mere i vakcina

Od početka pandemije u Srbiji je na kovid 19 testirano 5.874.429 osoba, pozitivno je bilo 1.010.868 pacijenata, a preminulo 8.788 obolelih.

Preminula još jedna porodilja

Porodilja D.J. od 26 godina preminula je pre dva dana od kovida 19, a iza sebe je ostavila bebu od tri meseca, potvrdio je pukovnik doc. dr Ivo Udovičić , komandant kovid bolnice Karaburma.

Ona je preminula prekjuče popodne posle teške borbe za život.

"Mlada porodilja, dovezena u teškom opštem stanju, virusom razorenih pluća, odmah je primljena u jedinicu intenzivne nege. Odmah je stavljena na respirator i intubirana, ali nažalost, nije bilo pomoći" kaže dr Udovičić.

Naglašava i da je mlada žena bila nevakcinisana i da je iza nje ostala beba stara tri meseca, piše Kurir.

"Neverovatno koliko mnogo trudnica i porodilja umire od kovida u poslednje vreme. I nju su savetovali da se ne vakciniše u trudnoći. Nemamo objašnjenje zašto se to dešava, samo savet da slušaju preporuke srpskog, evropskog i svetskog udruženja ginekologa i da se vakcinišu" kaže dr Udovičić.

Prema njegovim rečima, trudnice su najosetljivija i najranjivija populacija i svaka zloupotreba njihovog zdravlja u smislu manipulisanja lažnim podacima i nestručnim savetima morala bi biti zakonom sankcionisana.

Direktor KBC "Zvezdara": Situacija dosta teška, u bolnici smeštene i porodice

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan kaže za RTS da je jutros je ta ustanova imala 402 hospitalizovana pacijenta, od toga 52 pacijenta u intenzivnoj nezi. Od tog broja njih 26 je intubirano.

"Kod nas su smeštene i porodice, majka, sin i snaja koji su 1975. godište. Situacija je dosta teška, onoliko pacijenata koliko otpustimo toliko i primimo. Mi smo 19. septembra ušli u kovid sistem i kroz našu bolnicu je do sada prošlo preko 1.000 pacijenata", ističe Svorcan.

Prema njegovim rečima dominatni su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i većina njih u startu zahteva kiseonik.

"Naša potrošnja u poslednja 24 sata je preko 6.5 tona kiseonika što su enormne količine. Bližimo se rekordu koji smo imali u decembru kada smo imali sedam tona potrošnju kiseonika", naglašava direktor KBC "Zvezdara".

Dodaje da najmlađi pacijent ima 22 godine a najstariji 92 godine.

"Klinička slika je dosta teška i brzo progredira. Za dva, tri dana pacijenti su već u intenzivnoj nezi sa lošim rezultatom. Dominiraju nevakcinisani pacijenti, svaki četvrti je vakcinisan, dok je u intenzivnoj nezi tek svaki peti vakcinisan. Pacijenti koji su vakcinisani dosta lakše prođu i bolje je preživljavanje", ističe Svorcan.

Poručuje da je vakcinacija apsolutno jedini način da se koliko-toliko smanji pritisak na zdravstveni sistem.

"Moja poruka bi bila da se svi zdravstveni radnici obavezno vakcinišu i smatram da je to i moralna obaveza svih. U našoj bolnici je 89 posto zaposlenih vakcinisano", kaže Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan.

U Zlatiborskom okrugu više od 2.000 pregleda dnevno

U kovid ambulantama užičkog Zdravstvenog centra i dalje je više od 2.000 pregleda, tačnije, juče je bilo 2.116. 

Na bolničko lečenje je primljeno 45, iz bolnice je otpušteno 46 osoba, dok su na terapiji u dnevnoj bolnici 253 kovid bolesnika.

U bolnicima su ukupno 482 pacijenta, od kojih je 16 na respiratoru (13 u Užicu, dvoje u Prijepolju i jedno u Priboju).

U bolnici u Novom Pazaru 117 pacijenata

Prema najnovijim podacima, u protekla 24 časa lekarima u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom Pazaru javilo se 207 osobe, od toga njih 124 prvi put. 

Brzim antigenskim testom u ambulanti je testirana 71 osoba, od kojih je 17 bilo pozitivno na koronavirus.

U bolnici je zadržano 14 osoba, a otpušteno 18, tako se na bolničkom lečenju sada nalazi 117  pacijenata.

Sedam pacijenata priključeno je na respirator, a troje prima kiseonik.

U srpskim sredinama na KiM 20 novobolelih

U srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 20 novih slučajeva infekcije koronavirusom među testiranih 96 osoba, tako da je trenutno 226 aktivnih, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Od poslednjeg izveštavanja, nema preminulih. Od izbijanja epidemije život je izgubila 171 osoba.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 7, Zvečana - 3, Leposavića - 7, Zubinog Potoka, Gračanice i Kosovske Kamenice po jedna.

U srpskim sredinama je ukupno 6.851 oboleli.

Vanredna i teška epidemijska situacija u Pčinjskom okrugu

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju je 120 pacijenata, na kiseoniku 61.

Iako se broj novozaraženih dnevno smanjuje, i dalje je veći broj prijema nego otpusta iz bolnice. 

Dr Slađan Stanković rekao je za RTS da je vanredna i teška epidemijska situacija u većem delu Pčinjskog okruga.

"Kovid bolnica u Surdulici je puna, u Vranju je popunjeno 75 odsto kapaciteta. Neophodno je da se pridržavamo mera, ovo je najteži talas sa najvećim brojem smrtnih slučajeva", naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, preminuli uglavnom imaju pridružene bolesti, uglavnom su to nevakcinisane osobe.

Dodaje da je počela i vakcincija protiv gripa. 

Epidemijska situacija u Srbiji je i dalje prilično komplikovana. 

U prethodna 24 sata registrovano je 5.700 novih slučajeva koronavirusa od testiranih 19.360 uzoraka, a preminula je 51 osoba.

Hospitalizovano je 6.597 kovid pacijenata, od kojih je 260 na respiratoru.

Svakodnevno umire najmanje 50 ljudi, a to je visoka cena pandemije u Srbiji, kažu epidemiolozi. U TC "Ušće" u Beogradu ponovo je otvoren punkt za vakcinaciju.

Raste broj zbrinutih u kovid bolnicama, ne jenjavaju gužve ispred ambulanti. Lekari ponavljaju da se, uz poštovanje preventivnih mera, sa kovidom možemo izboriti samo vakcinacijom. 

Posle dužeg vremena, iz Novog Pazara - dobre vesti. Poslednjih dana raste broj vakcinisanih, a smanjuje se broj pacijenata na lečenju.

U Srbiji još nije izolovan virus gripa, pa je sada pravo vreme i za vakcinaciju protiv tog virusa. U domove zdravlja stigla je Torlakova vakcina - prvih 100.000 doza.