Читај ми!

Лето се захуктава – Toдоровић открива да ли нас чекају екстремне врућине

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да се наредних дана очекује стабилизација времена, тек повремено ће бити кише у појединим деловма земље. Открио је и да ли нас током лета очекују екстремне врућине.

Недељко Тодоровић је рекао, гостујући у Јутарњем програму, да ће већ данас бити топлије него јуче.

"Лето се захуктава. Према метеоролошким проценама, ми смо већ у лету, јун је летњи месец, имали смо чак и у мају неколико дана, а и у јуну 30-32 степена, али то су биле епизоде. Сада ће преовлађивати температуре око 30 и више степени", указује Тодоровић.

Кише ће бити мање ове седмице него претходне. Сутра ће је бити на истоку и југоистоку, а у четвртак и петак, могуће је, у централној Србији.

"Температуре ће бити више, на северозападу 32-33 степена, у сваком случају типично летње време. Јун јесте летњи месец, али је по количини падавина најкишовитији, овај јун иде 'по рецепту'", напомиње метеоролог.

Према његовим речима, и сутра ће јутро бити свеже, поготово у долинама и нижим пределима брдско-планинског дела земље.

Београд је, каже, ујутру топлији углавном због ефекта "топлотног острва" – преко дана асфалт упије доста топлоте па после исијава.

Време за "хватање хладовине" 

Навео је да ће летњи месеци ове године бити мало топлији од вишедеценијског просека, за око степен-два у просеку.

Према Тодоровићевим речима, овог лета не би требало да буде много дана са екстремно високим температурама, изнад 35 степени.

Тих дана је, каже, око пет у просеку, прошле године су их била два-три. Ове године се очекује да их буде седам у просеку. 

Метеоролог је указао да је дошло време "да се држимо сенке".

"УВ индекс је израчуната вредност у односу на више фактора, а у ту формулу улази вредност УВ зрачења, које је релативно слабо. Наравно, не треба претеривати са целодневним боравком на сунцу, боље сенка и хладовина, јер у сенци има ефекта и полако се добија боја и кожа није изложена зрачењу и оном делу спектра због ког се гори, инфрацрвеном зрачењу", наглашава Тодоровић.

Када је реч о УВ зрачењу, метеоролог каже да је оно релативно слабо последње две године.  

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи