Смањена активност сунца прија развоју вируса

Опасне временске појаве могу да угрозе материјална добра али и да погоршају здравље хроничних болесника. Због тога су упозорења РХМЗ-а и метеоаларми постали наша свакодневница, каже за РТС метеоролог Недељко Тодоровић.

 

Према речима Недељка Тодоровића да су метеоаларми потребни показује и број позива грађана када су временски услови неповољни.

"Тачно се види да су упозорења потребна када су велике врућине или хладноће. Кад је напољу 35 степени а знамо да је температура људског тела око 36 степени онда  такве температуре не могу да  пријају", каже Тодоровић.

Потенцијално опасне метеоролошке појаве о којима обавештава РХМЗ су усклађене и са европским метеоалармима.

"Сада је актуелан наранџасти метеоаларм за температуре веће од 35 степени. Ово лето је иначе просечно топло са малим бројем дана у којим ће температура бити већа од 35 степени. До сада смо у Србији имали  свега пет таквих дана, у Београду ни један", рекао је Недељковић.

Када говоримо о субјективном осећају током лета да је топлије него што јесте, Тодоровић каже да се ту ради о комбинацији температуре и влажности ваздуха. Што је влага већа то је спарније па и опасније за људски организам", каже Тодоровић.

Слабо УВ зрачење "прија" развоју вируса 

Када је реч о пандемији коронавируса која је погодила цео свет, Тодоровић каже да пандемије нису ретка појава када је сунчева активност смањена што је и сада случај.

"Сунце диктира сав живот на Земљи. У највећем броју случајева пандемије су се и у претходном периоду дешавале када је Сунчева активност била смањена а УВ зрачења на минимуму. На УВ зрачење поред Сунца утиче и облачност. Облачност спречава спречева УВ зрачење због чега га има мање зими када је облачност већа. Последње 2,5 године је УВ зрачење веома слабо иако у последње време показује теденцију пораста па се надамо да ће ситуација бити боља уз друге аспекте", објаснио је Тодоровић.

У наредном периоду Тодоровић каже да се очекује суво и топло време уз повремена краткотрајна освежења.

"У уторак на среду могући су локални пљускови али нас очекује дуготрајан сув период без већих падавина", рекао је за РТС метеоролог Недељко Тодоровић.