Смањена активност сунца прија развоју вируса

Опасне временске појаве могу да угрозе материјална добра али и да погоршају здравље хроничних болесника. Због тога су упозорења РХМЗ-а и метеоаларми постали наша свакодневница, каже за РТС метеоролог Недељко Тодоровић.

 

Према речима Недељка Тодоровића да су метеоаларми потребни показује и број позива грађана када су временски услови неповољни.

"Тачно се види да су упозорења потребна када су велике врућине или хладноће. Кад је напољу 35 степени а знамо да је температура људског тела око 36 степени онда  такве температуре не могу да  пријају", каже Тодоровић.

Потенцијално опасне метеоролошке појаве о којима обавештава РХМЗ су усклађене и са европским метеоалармима.

"Сада је актуелан наранџасти метеоаларм за температуре веће од 35 степени. Ово лето је иначе просечно топло са малим бројем дана у којим ће температура бити већа од 35 степени. До сада смо у Србији имали  свега пет таквих дана, у Београду ни један", рекао је Недељковић.

Када говоримо о субјективном осећају током лета да је топлије него што јесте, Тодоровић каже да се ту ради о комбинацији температуре и влажности ваздуха. Што је влага већа то је спарније па и опасније за људски организам", каже Тодоровић.

Слабо УВ зрачење "прија" развоју вируса 

Када је реч о пандемији коронавируса која је погодила цео свет, Тодоровић каже да пандемије нису ретка појава када је сунчева активност смањена што је и сада случај.

"Сунце диктира сав живот на Земљи. У највећем броју случајева пандемије су се и у претходном периоду дешавале када је Сунчева активност била смањена а УВ зрачења на минимуму. На УВ зрачење поред Сунца утиче и облачност. Облачност спречава спречева УВ зрачење због чега га има мање зими када је облачност већа. Последње 2,5 године је УВ зрачење веома слабо иако у последње време показује теденцију пораста па се надамо да ће ситуација бити боља уз друге аспекте", објаснио је Тодоровић.

У наредном периоду Тодоровић каже да се очекује суво и топло време уз повремена краткотрајна освежења.

"У уторак на среду могући су локални пљускови али нас очекује дуготрајан сув период без већих падавина", рекао је за РТС метеоролог Недељко Тодоровић.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво