Читај ми!

Вакцине под истрагом

Већ годину дана траје истрага о томе да ли је било злоупотреба у набавци вакцина против новог грипа и да ли је буџет оштећен за више од 1,5 милиона, кажу у МУП-у. Бивши министар здравља тврди да је све урађено у складу са препоруком СЗО.

Како РТС сазнаје, полиција и тужилаштво проверавају да ли смо за 200 динара по дози преплатили вакцину против грипа, начин на који је "Југохемија" постала посредник у том послу и да ли се неко у томе обогатио. Министар полиције не жели да говори о детаљима истраге.

"О томе треба да се говори пред надлежним органима где се ти случајеви процесуирају. Нису само 'Колубара' и 'Галеника' место где се води истрага и који занимају полицију", рекао је министар полиције Ивица Дачић.

До сада је, како сазнајемо, саслушано десетак особа. Међу њима, запослени у "Југохемији", представници Радне групе за борбу против пандемије грипа и чланови Тендерске комисије.

На питање да ли је позван на разговор, бивши министар здравља Томица Милосављевић каже да њега лично нико није контактирао, али му је познато да су "текле истражне радње".

"Све сам то доживљавао као нешто природно - да свако ради свој посао, али мислим да треба свако да га ради без прејудицирања било каквог исхода", рекао је Милосављевић.

Први регистрован случај обољења од новог грипа у земљи је забележен у лето 2009. године. У новембру исте године, Влада доноси одлуку о хитној набавци три милиона доза вакцине, а Завод за здравствено осигурање потом саопштава да је на тендеру изабран "Новартис".

"После тога је практично стигла понуда Влади да се разговара поверљиво између 'Глаксо Смит Клајна' и Владе Србије", изјавио је Милосављевић.

"Влада је на седници затвореној за јавност образовала радну групу, коју су чинили и министар просвете Обрадовић и министар локалне самоуправе Милан Марковић, и нас тројца смо разговарали, и они јесу изнели понуду која је мања од "Новартиса", али са продуженим роком испоруке", рекао је Милосављевић.

После одлуке да купимо вакцине оба произвођача, у свету су се појавиле информације о нежељеним дејствима "Глаксове" вакцине, па Влада коначно одлучује да купи само "Новартисову", по цени од 799 динара за дозу.

Србију је грип до сада коштао између шест и осам милијарди динара, а треба још платити и уништавање неискоришћених 600.000 доза вакцина.

Да ли је било пандемије новог грипа, или је све преувеличано, још се расправља. Чињеница је да су фармацеутске компаније зарадиле више од седам милијарди евра, само на залихама лекова за лечење грипа, од кога је у свету умрло више од 18.000 људи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво